16 °C Budapest

Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

Pénzcentrum
2012. november 20. 05:28

Számold ki a Pénzcentrum.hu összehasonlító kalkulátorával, mekkora lesz jövőre a fizetésed! A szuperbruttósítás eltörlése után - gyermekkedvezmény nélkül - mindenkit 16 százalékos adó terhel 2013-ban. A havi bruttó 202 ezer és 1 millió forint közötti jövedelműek a nyertesei a jövő évi adóváltozásoknak. A legjobban azok járnak, akiknek idén bruttó 660 ezer forint a fizetésük, és legfeljebb 3 gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt. Nekik csaknem 20 ezer forinttal nő havonta a nettó bérük. A bruttó 202 ezer forint alatti jövedelműek viszont továbbra sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából. Számold ki te is a Pénzcentrum.hu összehasonlító kalkulátorával, mekkora lesz jövőre a fizetésed!

Elfogadta az Országgyűlés tegnapi ülésén a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. A másik fontos elem, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon, vagyis az évi 7 920 500 forint (havi nagyjából 660 ezer forint) fölötti jövedelemrészre is meg kell fizetni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, illetve a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat.

A szuperbruttósítás eltörlése azoknak kedvez, akik havonta bruttó 202 ezer forintnál többet keresnek. Az ennél alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával azt számolhatod ki, hogy mennyi lesz a nettód jövőre, ha nem emelkedik a fizetésed. Márpedig a bértárgyalások jelenlegi állása szerint a munkavállalók jelentős része jövőre sem számíthat arra, hogy növekszik a bruttó bére.

Jelenleg az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt - az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés miatt - 20,32 százalékos adó terheli. A szuperbruttósítás eltörlése lényegében azt jelenti, hogy a havi bruttó 202 ezer forint fölötti keresetrészt 4,32 százalékkal kevesebb adó terheli jövőre, mint az idén. Vagyis ennyivel több pénz marad a bruttó 202 ezer forintnál többet keresők zsebében.

Bruttó 300 ezer forintos jövedelem esetén például a 202 ezer forint fölötti 98 ezer forintos résznek a 4,32 százalékával, vagyis havi 4 234 forinttal nő a havi nettó bér. Ötszázezer forintból már havonta 12 874 forinttal több marad a munkavállalók zsebében. A legtöbbet azok nyerik, akiknek idén és jövőre is 660 ezer forint lesz a bruttó fizetésük: ők havonta nettó 19 786 forinttal gazdagodnak. A gyermektelenek melett ugyanez igaz az egy-, illetve kétgyermekesekre is.

A három-, illetve többgyermekeseknek viszont bruttó 530 ezer forint jövedelemig nem változik a nettó bérük. Nekik ugyanis már az idén sem kellett szja-t fizetniük, így a szuperbruttó eltörléséből adódó további könnyítésből már semmit nem éreznek. Jól járnak azonban azok a háromgyermekesek, akik bruttó 530 ezer forintnál többet keresnek.

A magasabb jövedelműek között is lesznek vesztesei a jövő évi adóváltozásoknak. Ennek oka, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon. Jelenleg napi 21 700 forint jövedelem fölött nem kell nyugdíjjárulékot fizetni. A jövedelemhatár éves szinten 7 920 500 forint, ami azt jelenti, hogy a nagyjából havi bruttó 660 ezer forintnál magasabb jövedelemrészre jár mentesség, ami viszont jövőre megszűnik. A tehernövekedés hatását azonban ellentételezi a szuperbruttó kivezetése, így csak bruttó 1 millió 8 ezer forint havi jövedelem fölött csökken a nettó összeg 2013-ban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb meglepetés talán a négy vagy annál több gyermeket nevelőket érheti. Négy kedvezményezett eltartott esetén már bruttó 660 ezer és 730 ezer forint között is csökken a nettó fizetés, majd 730 ezer és 1 millió forint havi kereset között valamivel jobban járnak az adózók, mint az idén. Kalkulátorunkkal végzett számításunkból kiderül, hogy a négygyermekesek bruttó 830 ezer forintos jövedelem mellett nyerik a legtöbbet, havonta nettó 10 134 forintot.

Az ötgyermekesek viszont már semmilyen többletjövedelemre nem számíthatnak az adóváltozások révén. Havi bruttó 660 ezer forintig ugyanannyi lesz a nettó fizetésük, mint az idén, az ennél magasabb jövedelmekből viszont kevesebb marad 2013-ban az 5 gyermeket eltartó adózóknál. Havi 800 ezer forintos jövedelemből például 14 ezer forinttal kevesebb marad az ötgyermekesek zsebében.

Nem fogadta meg a kormány és a kétharmados többségű Országgyűlés az Európai Bizottság intelmét, miszerint csökkenteni kellene az alacsony jövedelműek adóját. A bizottság korábban levélben figyelmeztetett: az egykulcsos adó bevezetésével a minimálbéren foglalkoztatott, gyermektelen munkások adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az általános adóteher a járulékokkal együtt 38,8 százalékról 48,8 százalékra nőtt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. "Ez a reform több mint a GDP 2 százalékával növelte a hiányt, anélkül, hogy bármilyen hatással lett volna a foglalkoztatottságra" - írja a levél.

A bizottság szerint a családtámogatási rendszeren is változtatni kellene, mivel a szociális kiadások meglehetősen magasak, ugyanakkor nem kellően hatékonyan célzottak Magyarországon.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm