16 °C Budapest

Melyik áruházláncnál vannak a legjobb fizetések?

2015. február 13. 14:57

Meglepően magas fizetéseket is hazavihetnek az áruházláncok dolgozói. Például az Aldinál 299 ezer forint a bruttó átlagbér, ugyanakkor a Metrónál már csak 155 ezer.

A cikk megjelenése után a Figyelő az alábbi helyreigazítást közölte:

A Metro Kereskedelmi Kft. 2013-as pénzügyi beszámolója 2013-ban nem a teljes évre, hanem csak az első 9 hónapra vonatkozott. Emiatt a cikkben közölt 2013-as adatok torzak.

"A fenti észrevétel szerint a vonatkozó adatokat az első három negyed év adatai alapján újraszámoltuk. Az egész évre arányosítva a táblázatban feltüntetett adatok az alábbiak szerint alakulnak: az ár-bevétel növekedés 2010 és 2013 között nem -41,5, hanem 28 százalék volt, és 2013-ban 140,6 milliárd a feltüntetett 105,4 helyett. A Metro dolgozói ennek nyomán átlagosan nem 155 ezer forintot kerestek 2013-ban, hanem 207 ezer forintot."


Van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol a magyar bruttó átlagfizetésnél jóval többet lehet keresni. A Lidl-nél 244 ezer forint a bruttó átlagkereset, az Aldinál ugyanez 299 ezer forint, míg a Központi Statisztikai Hivatal 2014-re vonatkozó adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagfizetése 234 400 forint volt.

Azonban nem minden lánc dolgozói keresnek ilyen jól. A CBA cégei a Figyelő adatai alapján átlagosan csupán 134 ezer bruttót adtak havonta a 2013-as adatok szerint. A második legkevesebbet a Metro dolgozói kapták, ők 155 ezret vittek haza. Egy évvel korábban még 196 ezer volt az átlag, a társaság nem kívánt nyilatkozni a lapnak a visszaesés okáról.

Másutt sem járnak jól a munkavállalók. Például a korábban Match és Profi üzletek alkalmazottai most jóval kevesebbet kereshetnek. Míg 2011-ben az ezeket üzemeltető Csemege-Match Kereskedelmi Zrt.-nél 220 ezer forint volt az átlagfizetés, ez ma már a Figyelő információi szerint csak 179 ezer forint azokban az üzletekben, amelyeket a központi CBA-társaság, a CBA Kereskedelmi Kft vásárolt meg.

Perel a CBA

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban a társaság munkavállalóinak béréről, ezért a kereskedelmi lánc, jó hírnevének megsértése miatt bírósági eljárást kezdeményez. A CBA az MTI-vel azt közölte, hogy megalapozatlannak tartja a Figyelő cikkének megállapításait, mivel az annak alapját képező vizsgálat módszertanilag a legalapvetőbb szakmai elvárásoknak sem felel meg, így a megállapításai teljes mértékben megalapozatlanok, ellenőrizhetetlenek, és ebből adódóan téves következtetések levonására alkalmasak a cég szerint.

A vizsgálat nem terjed ki teljes körűen a CBA hálózatához tartozó valamennyi vállalkozás elemzésére, illetve arra sincs tekintettel, hogy az egyes élelmiszer-kereskedelmi láncoknál milyen a megoszlása például a fizikai és szellemi dolgozóknak, illetve hány részmunkaidős és nyugdíjas korú munkavállalót foglalkoztatnak. A vizsgálat továbbá több nagy piaci szereplőt is kihagyott az elemzésből, így ebben a vonatkozásban sem tekinthető teljes körűnek - közölte a CBA.

A lap által vizsgált CBA-s franchise cégek közül a legrosszabbul fizetőnél az átlagbér 102 458 forint volt 2013-ban, amikor a minimálbér 98 ezer forint volt, a legalább középfokúak bérminimuma pedig 114 ezer.

Nem furcsa, hogy ilyen kevés?

A lap egyébként felveti, vajon nem azért ilyen alacsonyak-e a CBA-s dolgozók bérei, mert a bejelentett, adózott fizetésükön túl borítékos kiegészítést is kapnak. Eszerint a rendes jövedelmükön túl feketén juthatnak extra bérhez. Meg is kérdezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), vajon az ő érdeklődésüket felkeltette-e a bérszakadék az egyes kiskereskedelmi láncok alkalmazottainak fizetései között.

A NAV kérdésükre csak általánosságban válaszolt, miszerint fokozott figyelmet fordítanak a feketefoglalkoztatás feltárására. Ezügyben 2014. harmadik negyedév végéig 285 ellenőrzést végeztek. Összehasonlításképp: 590 ezer gazdasági társaság működik Magyarországon.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem