El sem hiszed: ettől jobban félnek a magyar melósok, mint a robotoktól

2019. november 29. 16:06

A legmerészebb jóslatok szerint a következő néhány tíz évben a jelenlegi munkahelyeknek akár a fele is megszűnhet. Magyarok százezereit érinti ez jelenleg, és már nem is annyira a távoli jövőben: ma is vannak munkavállalók, akit az automatizáció miatt bocsátottak el. Egy kutatás most azt mutatta ki, hogy ebben az esetben sokkal elfogadóbbak vagyunk a kirúgással, míg azt, ha egy másik munkavállalóval pótolnak minket, kevésbé tudjuk elviselni. Nem hiába, az egó nagy úr.

A digitalizáció és automatizáció egyre több munkahelyet fog megszüntetni, egyes becslések szerint ez akár a jelenlegi munkakörök 70 százalékát is érintheti. Ne gondoljuk azonban, hogy ez a távoli jövő: már most is vannak olyan munkakörök, amit a munkaadók igyekeznek gépekkel kiváltani. Ennek ugyanakkor vannak kedvezőtlen hatásai is: a munkavállalók jelentős része fél attól, hogy elveszíti a munkahelyét.

A Müncheni Műszaki Egyetem és a Rotterdami Erasmus Egyetem együttműködésében készült kutatás azt vizsgálta, hogy a munkavállalók minek örülnének kevésbé: ha a munkakörükben egy másik ember vagy robot helyettesítené őket. A 2000 ember megkérdezésével készített kutatás eredményét a Nature Human Behavior folyóiratban ismertették - írja a Huffpost.

Az eredmény azt mutatta, hogy kevésbé örülnének a munkavállalók annak, ha más emberrel helyettesítenék őket a munkaadók, miközben azt jobban elviselik, ha robotok veszik át a helyüket. Ennek magyarázata kézenfekvő a kutatást végző szakemberek szerint: az emberke kevésbé tudják magukat összehasonlítani a robotokkal, mint más emberekkel, így nem is érzik azt, hogy egy másik ember alkalmasabb volt náluk. Az emberi képességeket ugyanis könnyű összehasonlítani, míg a robotokkal kapcsolatban ez szinte lehetetlen.

Az elbocsátás mindig nehéz, a kutatók azonban felhívják rá a figyelmet, hogy amennyiben automatizációval váltjuk ki a munkahelyet, annak semmiképp nem csak úgy a semmiből kell történnie, a munkavállalókat erre előre fel kell készíteni. Azok ugyanakkor, akik elveszítették az állásukat az automatizáció miatt, egyáltalán nem egy személytelen döntésnek élték meg ezt, egyszerűen nem tudtak elvonatkoztatni attól, hogy a feletteseik döntöttek így, még akkor is, ha gépekkel pótolták őket. Ezek a munkavállalók úgy érezték, hogy a vállalatoknak fontosabb a költségcsökkentés, mint a munkavállalók jóléte.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem