Mélyponton a közfoglalkoztatás: aki kiesik a programból, nehezen talál munkát

2018. szeptember 27. 15:02

Csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatás az előző év azonos időszakához képest június és augusztus között, havi alapon azonban többen voltak állás nélkül. Ennek magyarázata, hogy csökkent a közfoglalkoztatottak száma, akik úgy tűnik, hogy nem találták meg a helyüket azonnal az elsődleges munkaerőpiacon.


Idén június és augusztus között a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 484 ezer volt a KSH csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 90 ezerrel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 42 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig 9 ezerrel csökkent.

A KSH által közölt adatokból az is kiderül, hogy a munkanélküliek 173 ezren voltak, ami 22 ezres csökkenés éves alapon, ugyanakkor 7 ezres növekedés az előző háromhavi adathoz képest. Ennek az lett az eredménye, hogy az előző havi rekordalacsony, 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra emelkedett. Éves bázison azonban látható a csökkenő trend, tavaly ilyenkor ugyanis 4,2 százalékos rátát mért a hivatal - írja a Portfolio.

Összességében tehát a foglalkoztatás növekedése megállt, ez azonban azzal is magyarázható, hogy a közmunkások száma csökkenő tendenciát mutat. Nyáron 149 ezren dolgoztak közfoglalkoztatás keretében - ami 10 ezerrel alacsonyabb havi alapon és 42 ezerrel éves bázison -, ilyen alacsony számot utoljára 2013-ban láttunk. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a közfoglalkoztatottak a munkaerőhiány miatt el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, most viszont az látszik, hogy a program befejeztével sokan a munkanélküliek táborát gyarapították.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm