16 °C Budapest

Nehezen találnak állást a közmunkások

2015. november 13. 08:30

A közfoglalkoztatottak csupán 13,3 százaléka tud elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon a közmunkából való kilépést követő hat hónapon belül - írja a Magyar Nemzet.

A nők és a 25 év alatti fiatalok nagyobb arányban találtak munkát, mint a férfiak és az idősek, és minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál könnyebben lép ki a közfoglalkoztatásból - derül ki a Belügyminisztérium tanulmányából, amely azt vizsgálta, hogy milyen tényezők segítik, illetve melyek hátráltatják a közfoglalkoztatásból kilépők elhelyezkedését.

A legfeljebb általános iskolai végzettség egyértelműen növeli a munkanélküliség valószínűségét, és rontja az elhelyezkedés esélyeit. A közfoglalkoztatásból kilépő, maximum nyolc osztályt végzettek körében ugyanis csupán 8,9 százalék talált munkát, míg a munkaügyi rendszerben regisztráltak 51 százaléka tudott elhelyezkedni. Legnagyobb, közel 30 százalékos arányban az érettségizettek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők dolgoztak a nyílt munkaerőpiacon a közfoglalkoztatásból való kilépés után fél évvel.

A kormány évről évre folyamatosan növeli a közfoglalkoztatásra szánt keretet. Pintér Sándor belügyminiszter októberben jelentette be, hogy jövőre 340 milliárd forintot biztosítanak erre a célra, ami 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára. A jövő évben új foglalkoztatási formákat is bevezetnek: a többi között lehetőség nyílik önkormányzati utak karbantartására, utcabútorok gyártására, önkormányzati ingatlanok karbantartására, illetve romos házak lebontására is - írja a lap.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem