25 °C Budapest

Lapítanak a gazdagok, kispénzűek csökkentik az államadósságot

Pénzcentrum
2011. június 7. 11:32

Mindössze 37,34 millió forint folyt be eddig az áprilisban életre hívott Összefogás az Államadósság Ellen Alapba - tudta meg a Portfolio.hu Horváth Tihamértól, az alap irányító testületének leendő elnökétől. Az összeg 340 önkéntes hozzájárulótól (magánszemélytől és vállalkozástól) érkezett, ami átlagosan alig több mint százezer forint.

A Magyar Közlöny április 28-án kiadott számában megjelent kormányrendelet értelmében "az alapba befolyt adományok összegéről az alap honlapján a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni kell". Az elmúlt másfél hónap nem volt elegendő arra, hogy létrehozzanak egy portált.
Horváth Tihamér a Portfolio.hu-nak annyit mondott: a tervek szerint egy hónapon belül elindul a honlap, ahol az összesített befizetések mellett minden hónapban közzé kívánják tenni azoknak az adományozóknak nevét, akik ehhez előzetesen hozzájárulnak.

A Pénzcentrum.hu mostanáig nem kapott választ Havasi Bertalantól, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkárától az egy hónappal ezelőtt feltett kérdésre, hogy a kormánypártok képviselői befizettek-e az alapba. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőnek a Népszabadság kérdésére nemrégiben küldött leveléből az derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még nem gyarapította az alap vagyonát, de elképzelhető, hogy be fog fizetni.

"A miniszterelnök már hosszabb ideje támogatja egy közösségi cél megvalósulását, évente komoly összeggel a fizetéséből. Ennek a célnak a megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem" - olvasható Szijjártó Péter levelében.

Álfüggetlenség az alap irányító testületében

Az alap irányító testületének egyik tagja a kezdeményezés ötletgazdája, Rédly Elemér. A győri katolikus plébános egymillió forintot ajánlott fel az államadósság csökkentésére. A másik tag Horváth Tihamér, a kehidakustányi élményfürdő vezetője. Az eredeti elképzelés szerint harmadikként a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Banai Péter Benő kérték volna fel a testületbe. Az államtitkár helyett azonban Eperjes Károly színművész lesz a harmadik tag. Ezzel a lépéssel a kormány (látszólag) engedett azoknak a kritikáknak, amelyek arról szóltak, hogy nem független szervezetre bízza az alap irányítását. (Eperjes Károlyról azonban köztudott, hogy közel áll a Fideszhez. Az 1994-es országgyűlési választásokon a párt országos listáján indult, ahonnan mandátumot is szerzett. Erről ugyan egy hónap múlva lemondott, de azóta is rendszeresen megnyilvánul politikai kérdésekben a kormányzó párt oldalán.)

Az irányító testület a hét második felében, vagy a jövő hét elején tartja alakuló ülését - mondta Horváth Tihamér.

Egyelőre a kispénzűek fizetnek

A pénteki adatok szerint - árulta el a szervezet leendő elnöke - eddig 37,347 millió forintot fizettek be az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba és ez 340 befizetőtől érkezett. Ez átlagosan 108 ezer forint. "Gyakorlatilag kis összegek kerültek eddig befizetésre. Várhatóan nagyobb összegek csak a nyár végén, illetve az év vége felé fognak befolyni a vállalkozások részéről. Becsléseim szerint az idén pár százmillió forint folyhat be az alapba az önkéntes befizetésekből, a legjobb esetben 1 milliárd forint lehet majd az alapban" - fejtette ki Horváth Tihamér. Eközben a legutolsó adatok szerint az államháztartás teljes konszolidált adóssága 22 455 milliárd forintra rúg.

A gazdagokra hajtanak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Horváth Tihamér szerint a befizetések nagyban attól függnek majd, hogy Magyarország, valamint a nemzetközi gazdaságok helyzete hogyan alakul majd. A Portfolio.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta: nem a kispénzű emberektől, hanem a tehetősebbektől várják a befizetéseket. "Azokat a középvállalkozásokat szeretnénk ösztönözni a hozzájárulásra, amelyek megengedhetik maguknak, hogy befizessék az egy főre jutó államadósság összegét, vagyis 2 millió forintot. Ma Magyarországon egymillió ember után tudnák befizetni ezt a kétmillió forintos összeget. Így az államadósság 2 000 milliárd forinttal csökkenhetne az önkéntes befizetésekkel" - véli az irányító testület leendő elnöke.

Adókedvezmény jár az adakozóknak

Az állam adókedvezményekkel ismeri el és értékeli az adósságcsökkentő alapba történő önkéntes befizetéseket. A társasági adó esetében elismert költségnek minősül az alapba történő befizetés, a magánszemélyek pedig az szja, az egyszerűsített vállalkozási adó és az eho alapjából vonhatják le ezt az összeget.

Valóban az államadósság ellen megy

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese a Portfolio.hu-nak adott korábbi interjújában hangsúlyozta, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapon belül létre lett hozva egy külön alszámla, melynek éppen az a célja, hogy elkülönítetten nyilvántartsa az Összefogás az Államadósság Ellen Alapból átkerülő pénzeket. Így az önkéntes befizetések valóban az államadósság csökkentésére fordíthatók.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem