25 °C Budapest

Elhalasztott adócsökkentés: nem kell sokat várni rá?

Pénzcentrum
2008. október 16. 12:00

Nyár óta az adóreformok körül forogtak a gazdaság szereplőinek gondolatai. Még a múlt hét elején is azzal voltak elfoglalva a szakértők, hogy mely részei üdvösek, melyek aggályosak a tervezett változtatásoknak. A hét végén azonban mi is megéreztük az Egyesült Államokból induló válságot, így az adóreform is csúszik. Erről kérdeztük Oszkó Pétert, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatóját...

2009-évi tervezett adótörvény-változások: középpontban a feketegazdaság visszaszorítása

Ezek után amit bejelentett a kormány...

A pénzpiaci válság miatt elhalasztják a jövőre tervezett adócsökkentést, felfüggesztik az Új Tulajdonosi Program bevezetését, és bár megőrzik a bérek a reálértékeket, a kormány azt szeretné, ha az emelésről később döntenének, valamikor júniusban. A későbbi emelés természetesen visszamenőleges hatállyal járna.

A tervek szerint komplex közpénzügyi csomagot terjesztenének a Parlament elé, amelyben szerepelne a költségvetési plafon intézménye is, és a hírek szerint nem nyúlnának a szociális juttatásokhoz.

Gyurcsány Ferenc több pontban szedte össze, hogy milyen intézkedésekre lenne szükség a gazdasági helyzet stabilizálása érdekében. Először is korlátlan garanciát biztosítanak a betéteseknek. Bajnai Gordon 807 milliárd forintos, a kis- és közepes vállalkozásoknak szóló csomagját tovább bővítenék, s a forrásokat átalakítják hozzá. Emellett javítani szeretnék a hitelintézetek vállalkozásoknak szóló hitelnyújtó-képességét, hogy megakadályozzák a bankok kockázatoktól való félelmeit és a bizalmatlanságot.

A forint elleni támadás miatt jogszabályt alkotnának, hogy a befektetési alapoknak és a nyugdíjpénztáraknak nagyobb érdeke legyen állampapírokat vásárolni.

Az idei költségvetési 4 százalékos hiánycélt 3,4 százalékra csökkentik, amely a nyugdíjpénztári korrekcióval 2,9 százalékot jelentene. Ezen túlmenően a jövő évi növekedésre óvatosabb becsléseket készítenek. A bizonytalanság miatt ráadásul elhalasztják az adócsökkentési programot, viszont azzal a kikötéssel, hogy amennyiben szabad pénzek állnak rendelkezésre, jövőre visszatérnek rá. A részvényárfolyamok esése miatt viszont az Új Tulajdonosi Program bevezetésének felfüggesztését is tervezik.

A Nemzeti Pénzügyi Felügyelet határ- és jogkörének emelését tervezik, így a garanciavállaló képessége is megemelkedne. Brüsszelben ugyanakkor továbbra is kezdeményezik az egységes európai pénzügyi szabályozó hatóság létrehozását.

Mi erről a szakértők véleménye?

Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója szerint az adócsökkentés elhalasztása nem volt váratlan a kialakult piaci helyzet függvényében, reális lépésnek tartja a kormány részéről a bejelentést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A halasztás idejét nyilvánvalóan a világgazdaság helyzetének és ezzel a magyar gazdaság helyzetének alakulása is jelentősen befolyásolja, de a szakértő véleménye szerint ha minden kormányzati lépés a bejelentett módon valósul meg, akkor a tervezett adóváltozásokra még 2009-ben sor kerülhet, arra nem feltétlenül kell 2010-ig várnunk.

A tervezett lefaragások a költségvetésben nem túlzottak, a külföldi hasonló méretű és gazdaságú országok tapasztalatai alapján bőven van megtakarítási lehetőség. Egy dolog jelenthet problémát, mégpedig az, hogy egy eddig megszokott helyzeten kell változtatni, ami fájdalmas lehet mind a lakosság, mind a politika számára.

Ha a költségvetési megszorítások következtében a kormány valóban képes megvalósítani az alacsonyabb mértékű hiányt mind idén, mind a jövő évre vonatkozóan, akkor az adóváltozások elhalasztásával együtt már majdhogynem biztosított az államadósság csökkenése. A jelenlegi gond ugyanis az, hogy a magyar államháztartás nagyon nagy mértékben eladósodott, így lényegesen komolyabb hatással vannak a külföldi gazdasági események a hazai helyzetre is. Az államadósság csökkenésével azonban a gazdaság és a forint kitettsége alacsonyabb lesz, így kevésbé lesz kiszolgáltatva az említett hatásoknak.

A lefaragás mindenképpen egy kiegyensúlyozottabb gazdasági helyzetet teremt, így ha nem jön további krízishelyzet, akkor bőven lesz már akár a jövő évben is mód az adócsökkentés megvalósítására.

A reálbérek lefaragásával kapcsolatban egyelőre még folynak a viták az érdekképviseleti szervezetekkel, a munkaadók és munkavállalók esetén is kérdéses, hogy vajon belemennek-e a reálbérek befagyasztásába. Oszkó Péter szerint remélhetőleg van rá esély, hogy a felek megegyezzenek, fel kell ugyanis mindenkinek ismernie, hogy a gazdasági helyzet most kompromisszumos megoldást kíván minden résztvevőtől.

Az új költségvetési törvénytervezet azonban mindenképpen mérföldkő lesz, ugyanis ez egy komoly tesztje a magyar politikának, hogy milyen lépéseket tesz a kormány ilyen környezetben, és azt a többi párt mennyire hajlandó elfogadni, mennyiben készek egy szorult gazdasági helyzetben kompromisszumra a felek...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem