23 °C Budapest

Aki tud, még most menjen nyugdíjba - jövőre szigorodik a rendszer

Pénzcentrum
2006. november 28. 09:00

Döntött tegnap a parlament a korai nyugdíjazás szabályainak szigorításáról. Aki megteheti, annak érdemes még most nyugdíjba vonulni, mivel a jelenleginél többet vesztenek majd járandóságukból a korai nyugdíjazottak - írja a Magyar Hírlap.

A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év, azonban a nyugdíjba vonulók átlagéletkora 58,6 év. Jelenleg tehát nem a korhatár emelése a cél - várhatóan majd ez is napirendre kerül -, hanem az, hogy az ehhez az életkorhoz közeledők a további munkában legyenek érdekeltek.

Aki 2012 végéig betölti az 59. életévét, és eltöltött legalább 40 év szolgálati időt, jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra. A korábbi nyugdíjbamenetel kevesebb járandóságot jelenet, ma átlagosan évi 2,4 százalékkal csökken az előnyugdíjazottak járuléka. Azonban ez az évtized végére a duplájára fog emelkedni, aki 2 évvel korábban megy nyugdíjba, annak induló nyugdíja 10 százalékkal lesz kevesebb ahhoz képest, mint ha a hátralevő két évet munkavégzéssel töltötte volna el.

2007-ig érdemes nyugdíjazást kérni, mivel 2008-tól az összeg kiszámításakor már a nettó jövedelmet fogják figyelembe venni, nem pedig a nyugdíjjárulékkal növelt részét. Ráadásul aki még 2007 decemberében eléri a korhatárt, annak induló járandósága 8,5 százalékkal lesz magasabb, mint az 1 hónappal fiatalabbaké.

A szigorítás azért szükséges, mert az elmúlt évek során megállapított nyugdíjak meghaladják a nettó jövedelem mértékét. Jelenleg az újonnan megállapított járandóság eléri az utolsó havi nettó jövedelem 83 százalékát, amely jócskán meghaladja a célul kitűzött 64 százalékos átlaghoz képest. A szigorítással 74 százalékra csökkenhet ez az arány.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem