19 °C Budapest
elderly man inserting credit card to ATM outdoor

Igazi megváltás ez a kistelepüléseknek: ilyen ATM-ekből vehetnek fel pénzt hamarosan

2021. június 22. 14:45

Új területre lépett az eddig főként városközpontokban, turisztikai célpontok közelében aktív készpénz-automata üzemeltető cég, az Euronet. A Közösségi ATM program keretében olyan településeket és városrészeket céloznak meg, ahol jellemzően eddig hiánycikk volt a készpénz. Az új, folyamatosan kihelyezett, kék-sárga színű készülékeket a cég ATM-keresője segít megtalálni.

A Közösségi ATM szolgáltatás már jelenleg is az ország számos, kevésbé frekventált községében, városrészében segíti a lakosok készpénzvételét: a következő hónapokban – az önkormányzatokkal és egyéb szervezetekkel való együttműködés eredményeként - további jelentős növekedésre lehet számítani.

A digitalizáció és az online bankolás terjedésével egyre kevesebb a bankfiók és banki ATM, ugyanakkor a készpénz továbbra is az életünk elengedhetetlen része

- mondja Frank Richárd, az Euronet magyarországi igazgatója. „A Közösségi ATM telepítési programunkat azért indítottuk, hogy a kevésbé forgalmas városrészekben, kistelepüléseken élőknek se kelljen hosszú utat megtenni csak azért, hogy készpénzhez jussanak.”

A cég jelenleg Magyarországon a közel 600 készpénzfelvevő-automatát üzemeltető hálózatát tervezi bővíteni a Közösségi ATM program keretében. A terjeszkedést a készpénz iránti intenzív kereslet indokolja, hiszen az elektronikus fizetések népszerűségének növekedése ellenére hazánkban a készpénz használata továbbra is domináns: 2020-ban a vásárlások összértékének 77 százaléka történt készpénzben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A készpénzkiadás mindenki számára fontos szolgáltatás, különösen hazánkban, ahol megfigyelhető, hogy a készpénz felvételek, valamint a készpénzzel végzett vásárlási tranzakciók száma is növekedett az elmúlt évek során. Emellett nem elhanyagolható, hogy az ország egyes területein a közelmúltban megfigyelhető a bankok csökkenő aktivitása, így társadalmi feladatunk is segíteni a lakosságot, különösképpen az időseket a készpénzfelvétel megkönnyítésével

– tette hozzá Frank Richárd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy újonnan kihelyezett Euronet ATM készülékkel kapcsolatban Csévharaszt polgármestere Pulisch József elmondta: „Településünkön régóta probléma volt, hogy nincs készpénz-felvételére lehetőség. A legtöbben még mindig a papírpénzben bíznak: az emberek szeretik a nyugdíjukat, fizetésüket a hónap elején a kezükben tartani, mert azt mindenhol elfogadják és könnyebben be is tudják osztani”

A Közösségi ATM szolgáltatást kifejezetten azoknak az önkormányzatoknak és közösségeknek tervezték, amelyek biztosítani szeretnék lakosaik, dolgozóik számára a készpénzfelvétel lehetőségét. Az automatákból forint mellett euro kivételére is lehetőség van a kártya típusa alapján, illetve

a Magyarországon kibocsátott kártyákkal ezekben is ingyenes a készpénzfelvétel a vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően: havonta kétszer, maximum 150 ezer forintig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 12:32
Együttműködésre lépett két szerkesztőség, a Válasz Online és a Partizán a választási szezonra.
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
MNB Intézet  |  2024. május 3. 10:41
Why do some businesses, despite needing a financial boost, hesitate to apply for loans? Research sho...
ChikansPlanet  |  2024. május 3. 09:17
A fast fashion fogalma az új divattrendek gyors átfordulására és a tömegesen gyártott, olcsó ruházat...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem