19 °C Budapest

Kiderült: ennyit nyertek a devizahitelesek az elszámolással

2016. március 8. 13:01

Eddig csak becsléseink voltak erről, mára azonban pontosan is kiderült: a tavaly végrehajtott deviza- és forinthiteles elszámolások összesen kicsivel több mint 3,6 millió hitelszerződést érintettek, ebből "mindössze" 1,6 millió hitelszerződés él jelenleg is. Csaknem 92 ezer szerződésnél olyan nagy volt az elszámolási összeg a fennálló tartozáshoz képest, hogy a szerződés megszűnt. A visszatérített összeg igen jelentős volt, ráadásul a törlesztőrészletek is jóval alacsonyabbak lettek.

A tavalyi deviza- és forinthiteles elszámolások összesen 3 602 075 hitelszerződést érintettek - derül ki az MNB nemrég közzétett Félidős jelentéséből. E dokumentumban bukkantunk az alábbi táblázatban található számokra is, amelyek szerint az egyoldalú kamatemelések és részben az árfolyamrés miatt a törvényben elrendelt elszámolások

  • 1,866 millió devizaalapú és 1,724 forinthitel szerződést érintettek,
  • mindössze 12 176 volt devizában törlesztett hitelszerződés,
  • 91 662 ezer darab szerződést maguk az elszámolások szüntettek meg azáltal, hogy nagyobb volt az elszámolási összeg a fennálló tartozásnál.

Az MNB közölte azt is, hogy a pénzügyi intézmények összesen mintegy 764 milliárd forintnyi fogyasztói követelést térítettek meg az arra jogosultak részére. Ennek az összegnek a nagyobbik része - mintegy 733 milliárd forint - a deviza alapú kölcsönnel rendelkezőknek járt vissza. A teljes fogyasztói követelésből közel 200 milliárd forint öltötte tényleges kifizetés formáját, míg 566 milliárd forintot az adós fennálló tartozásával szemben számolták el a pénzügyi intézmények.

A fenti 764 milliárd forintos szám kisebb, mint az MNB és a Portfolio korábbi becsléseiben szereplő 800-1000 milliárd forintos érték. Ez a Portfolio esetében abból fakad, hogy becsléseink során nem tudtuk figyelembe venni a hitelek átlagadatai mögött megbújó szabálytalan eloszlást.

Az elszámolás nagyságrendjéből következően a reálgazdasági hatások is érdemlegesek voltak: az MNB becslése szerint a fogyasztás 0,5-0,8 százalékos, míg a GDP növekedésének 0,2-0,3 százalékos hozzájárulása tudható be az intézkedésnek.

A svájci frank alapú lakáshitelek átlagos, havi törlesztőrészlete 26 100 forinttal, 25 százalékkal csökkent míg átlagos tőketartozása 8 millió forintról 6,5 millió forintra, 1,5 millió forinttal csökkent az elszámolás következtében. Mivel az elszámolás és a hozzá kapcsolt forintosítás óta a forinthitelek referenciakamata (BUBOR) tovább csökkent, ma még kisebb az elszámolásban érintett volt devizahitelesektörlesztőrészlete.

Maga a forintosítás egyszeri aktusa az elszámolástól eltérően nem okozott azonnali enyhülést a törlesztőrészletekben, az árfolyamváltozásból fakadó volatilitását ugyanakkor megszüntette. A rögzített árfolyamon történő átváltás előnyei 2015 januárjában nyilvánvalóvá váltak, amikor a svájci jegybank megszüntette a svájci frank euróval szembeni rögzítését, aminek hatására a forinttal szembeni árfolyama - a rövidtávú szélsőséges kilengéseket követően - mintegy 10-15 százalékkal erősebb szinten stabilizálódott.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 12:32
Együttműködésre lépett két szerkesztőség, a Válasz Online és a Partizán a választási szezonra.
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
MNB Intézet  |  2024. május 3. 10:41
Why do some businesses, despite needing a financial boost, hesitate to apply for loans? Research sho...
ChikansPlanet  |  2024. május 3. 09:17
A fast fashion fogalma az új divattrendek gyors átfordulására és a tömegesen gyártott, olcsó ruházat...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm