Az olcsó hitel sem kell senkinek

Pénzcentrum
2014. január 2. 15:57

A lakosság csak az egy évvel korábbi mélyponthoz képest tűnik úgy, mintha rákapott volna a lakáshitelekre. Alacsony a hitelfelvételi kedv, pedig ma már akár 6% alatti banki THM is elérhető.


Továbbra sem gondolkodik hitelfelvételben a magyar lakosság. Az egy évvel korábbihoz képest 26%-kal nőtt ugyan a felvett hitelek összege, a 28,1 milliárd forintnyi friss hitelfelvétel csak a tavalyi mélyponthoz képest tűnik jelentős fellendülésnek.

Hiába lettek


A jegybanki kamatcsökkentésnek köszönhetően ma már az államilag támogatottaknál is olcsóbb, 6% alatti THM-mel rendelkező lakáshitelek is elérhetők a piacon. Ennek is köszönhető, hogy a tavaly novemberi összeghez képest 38%-kal megnőtt a felvett lakáshitelek volumene. Míg azonban a válság előtt havi több mint 100 milliárd, idén novemberben csak 13,4 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a háztartások.

Hiába lettek


Igaz, ezúttal forintban, és nem devizában. A devizahiteleket tovább törleszti a lakosság: novemberben 26,6 milliárd forintnyi tőke került vissza (tranzakciós szám) a bankokhoz. A forinthitelek esetében 3,7 milliárd forinttal haladta meg a kihelyezés a törlesztések összegét, így összességében -22,9 milliárd forint volt novemberben a lakosság nettó hiteltranzakciója.

Hiába lettek


A lakosság banki hiteltartozása november végén 6934 milliárd forintra rúgott, ami 3%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A hitelek 49%-a lakáshitel, 32%-a pedig szabad felhasználású jelzáloghitel volt. A legjobban a személyi hitelek állománya csökkent (-15,8%) egy év alatt, miközben a gépjármű-hitelek 13,3%-kal nőttek.

Hiába lettek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Hiába lettek


Egy átlagos, újonnan felvett lakáshitel (bank által felszámított, támogatás nélküli) THM-je 8,8%, szemben az egy évvel korábbi 11,1%-kal. A személyi és a gépjármű-hitelek költsége is jelentősen csökkent az utóbbi hónapokban.

Hiába lettek


A meglévő hitelek esetében azonban inkább csak azoknál a hiteleknél élvezhetik az ügyfelek a kamatszint csökkenését, amelyeket referenciakamatozással vettek fel, vagyis jellemzően az utóbbi években. Ennek köszönhetően a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos kamatszintje több mint 2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

Hiába lettek

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. május 14. 19:48
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, a...
MEDIA1  |  2024. május 14. 19:00
A Tisza Párt politikusa arról is beszélt, hogy mely pártok részvételét tartaná indokoltnak a köztévé...
Bankmonitor  |  2024. május 14. 16:17
Azt már a legtöbben tudják, hogy a kamatmentes Babaváró hitelt kizárólag házasok igényelhetik, de az...
Holdblog  |  2024. május 14. 09:43
Itt az osztalékszezon, az okos befektető pedig forgatja a pénzt. Milyen stratégiák merülhetnek fel,...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 14. kedd
Bonifác
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem