25 °C Budapest

Elengednék a devizahitelesek tartozását, csak így adhatod el lakásod jövőre - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2011. december 4. 17:39

A héten beléptünk decemberbe, közeleg a karácsony, a szilveszter, velük együtt pedig a vásárlási láz és az áremelések. Ezek mellett sok más érdekes témával is várta olvasóit a Pénzcentrum.hu - most szokásos vasárnapi válogatásunkat prezentáljuk, 2011. 48. hetében. A teljes cikk elolvasásához kattints a címekre!


Elengednék a devizahitelesek tartozását: ez a legújabb segítség

A megújuló árfolyamrögzítésnél is jobb jöhet a nagyobb hátralékot felhalmozó devizaadósoknak. Kötelező forinthitelre váltás és adósság elengedés is szerepel a bankok által javasolt mentőcsomagban, ami leginkább a rossz adósoknak kedvez. Azoknak, akik így sem tudnák fizetni a tartozásukat, egy nagyobb (több állami pénzt kezelő) Eszközkezelőt javasolnak a hitelintézetek.

A kormány legújabb ajándéka a menedzsereknek
Új értelmezést kaphatnak az év végi prémiumok, bónuszok a jövő évi szja-törvénybe az utolsó előtti pillanatban becsempészett kedvezmény miatt. A kormány óriási engedményt tett a tőkeerős vállalatoknál foglalkoztatott dolgozók, de legfőképpen a menedzsment számára: 7,5 millió forint összegig adómentesen adhatnak a munkáltatók vissza nem térítendő támogatást a munkavállalóknak devizahiteleik végtörlesztéséhez.

Nem lesz olcsó forinthitel jövőre
A végtörlesztés szeptemberi bevezetése óta átlagosan 1 százalékponttal nőttek a lakáshitelek kamatai. Az elemzők többsége további 50 bázispontos (0,5 százalékpont) alapkamat-emelést vár a mai jegybanki döntéstől. Ennek a lépésnek a hatására tovább növekedhetnek a kölcsönök díjai, így most a forinthitelesek is nagyon rosszul járhatnak. De azok sem örülhetnek egy ilyen lépésnek, akik forinthitelből végtörlesztenének.

Tízmilliárdokat bukhat az állam a nyugdíj-átalakítás miatt
A luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul várhatóan még decemberben megközelítően 10-15 ezer, jelenleg még szolgálati nyugdíjas, akiknek január elsejétől megszűnik a nyugdíjas státuszuk, a járandóságukat pedig adóval sújtotta az Országgyűlés kormánypárti többsége. Meggyőződésük szerint a hétfőn elfogadott jogszabály több ponton is sérti a nemzetközi egyezményeket. Magyarországon nincs lehetőség jogorvoslatra.

Ezek a nyugdíjak tutira megszűnnek 2012-ben
Az Országgyűlés tegnapi döntése alapján megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, január 1-jétől nem állapítható meg ilyen ellátás, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. Ugyanakkor az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak a következő évtől, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.

Csak így adhatod el a lakásod jövőre
2012 januárjától valamennyi ingatlaneladáshoz kötelező lesz az energiatanúsítvány kiváltása. A tanúsítvány a hitelnyújtási folyamatra is hatással lesz, hiszen egy energia-felhasználás szempontjából jobb, így magasabb kategóriába kerülő lakás vagy ház a fedezeti érték meghatározása során is kedvezőbb értékelésre számíthat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen nyaralókat vesz a magyar milliárdos a Balatonnál
Amennyiben végigböngésszük a több ezer ajánlatot, kínálati ingatlanárak tekintetében találkozhatunk alfával és ómegával is egyaránt. A Pénzcentrum.hu most az egyik végletet vette górcső alá; íme az 5 legdrágább balatoni nyaraló.

Akciók és nyeremények az idei karácsony sztárjai
Az akciók, leértékelések karácsonya lehet a 2011-es - legalábbis kimondva- kimondatlanul erre számítanak az üzletláncok, piaci szereplők. A boltok hirdetéseiben központi szerepet kapnak az akciós termékek, a vásárlók negyede a leértékeléseket várja.

Mit eszünk valójában a kínai büfékben?
Megszokhattuk már, hogy a nagyobb ünnepek - karácsony, húsvét- közeledtével megszaporodnak a lefoglalt, gyanús élelmiszerekről szóló híradások. Az elmúlt hetekben több ilyen fogásról érkezett hír, úgy tűnik, a hatóságok célpontjában most a kínai büfék - és a mögöttük álló, gyakran szürke-vagy feketegazdaságba sorolható- beszállítói hálózatok állnak.

Drágábban telefonálunk jövőre: árat emelnek a mobilszolgáltatók

A karácsonyi telefonvásárlási csúcsszezont is befolyásolhatja, hogy árat emelnek jövőre a mobilszolgáltatók: drágábbak lesznek az előfizetések, de a percdíjak is emelkednek - a feltöltőkártyás csomagok esetében is. A mobilcégek az áfaemeléssel és az inflációval magyarázzák a lépést, a felhasználók ezekben a hetekben kapják meg az értesítést.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem