21 °C Budapest

Még nincs, de már nagyon kellene a magáncsőd

2011. augusztus 13. 15:11

Hazánkban égető problémának számít évek óta az adóssággal küszködők számának rohamos emelkedése. A hitelesek mintegy 10 %-a nem tudja fizetni tartozásait, a megszorult devizahitelesek száma pedig egymillióra tehető, akik minden nap azzal a tudattal hajtják álomra fejüket, hogy akár egy éjszaka leforgása alatt is jelentős összeggel nőhet tartozásuk, hiszen tehetetlenek a devizák árfolyam-ingadozásával szemben.

A devizahitelesek problémáját az állam sokféleképpen próbálta kezelni, legújabb példája ennek az a nemrég elfogadott törvény, mely a lakóingatlanok kényszerértékesítése rendjének meghatározásával és a devizakölcsönök árfolyamának rögzítésével kíván mentőövet nyújtani a bajbajutottaknak.

Mint már talán köztudott is, ez alapján külön gyűjtőszámla-hitellel rendezik a későbbiekben a megszorult adósnak azt a tartozását, amely az árfolyam rögzítése folytán áll elő, valamint úgynevezett kényszerértékesítési kvóta bevezetésére kerül sor.

Szövetségünk egyértelműen üdvözli e törvény célkitűzéseit, azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy szükség van a fogyasztók részére a mostani kiszolgáltatott helyzetük csökkentése érdekében további lehetőséget felkínálni.

Olyan megoldást kell tehát keresni, amely biztonságot nyújthat számukra. Ezért szükség van a fogyasztók védelme érdekében a magáncsőd bevezetésére. A magáncsőd lényegében a magánszemélyek anyagi felelősségének időbeli korlátozását jelenti, mely által az adós nagyfokú együttműködés tanúsításával meghatározott idő elteltével megszabadul tartozásainak egy részétől, miközben elősegíti a hitelezői követelések adott hányadának kielégítését. A bajba jutott fizetésképtelen magánszemélynek így megfelelő idő áll rendelkezésre helyzete rendezéséhez, miközben a hitelezők követelésének kielégítése a megfelelő jogi garanciák és az együttműködés révén könnyebbé válik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindez tehát megteremthetné a jogi alapját annak, hogy az adósok érdekeltté váljanak tartozásuk rendezésében, melynek hatására néhány év elteltével új, tiszta lappal indulhatnának. Így nem kellene egész életükben hordozniuk azokat a terheket, amelyeket adott esetben önhibájukon kívül viselnek. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem