Kinek fognak itt hitelezni? Viharosan bővül a feketelista!

Pénzcentrum
2009. február 10. 05:55

Egy év alatt a másfélszeresére emelkedett, a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági részlegében nyilvántartott hitelmulasztások száma. Becslések szerint január végére az aktív feketelistások száma elérte a 700 ezret, az összes nyilvántartott mulasztás pedig átlépte az egymilliós szintet. A potenciális hitelfelvevőnek számító 18-70 év közötti korosztály lélekszáma a statisztikák szerint 7 millió főre tehető, ennek fényében még aggasztóbbak a számok.

A rossz adósok listáján 2006-ban 281 ezer, 2007-ben 433 ezer, 2008-ban pedig 670 ezer élő mulasztást tartottak nyilván. Figyelembe véve, hogy a korábbi havi 10-15 ezres növekedéssel szemben havonta már 20-30 ezer fővel nő a mulasztók száma, jelenleg körülbelül 700 ezer aktív feketelistás lehet az országban.

Forrás: KHR

Az aktív mulasztók száma a 2007-es év harmadik negyedévében kezdett megugrani, de tavaly júliusban például 39 ezerrel duzzadt a lista. A hazánkat októberben elérő hitelválság családok ezreit sodorta nehéz helyzetbe, ennek következtében az első negyedévben rohamosan növekedhet a rossz adósok száma. Ezek a családok nem a fizetési hajlandóságuk romlása, hanem a jelenlegi piaci körülmények következtében megváltozott fizetési képességük miatt kerülhetnek a képzeletbeli szégyenfalra.

A listára azok az adósok kerülnek fel, akik legalább a mindenkori minimálbér összegének (jelenleg 71,5 ezer forint) megfelelő törlesztés megfizetésével több, mint 90 napon át késnek. A bekerülési szabályok következtében a szakértők szerint a néhány tízezres nagyságrendű törlesztőrészlettel megkésett adósok várhatóan csak a negyedév végére, illetve a második negyedév elejére szegik meg a szabályokat és kerülnek fel a listára.

A minimálbéren és a 90 napos szabályon túl további esetekben is felkerülhetnek a listára az adósok. Ezek közé tartozik, ha valaki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatokat közöl, vagy bankkártyával való visszaélést követ el. A rendszerben a mulasztás megszüntetését követően még 5 évig tartják nyilván az adatokat.

A listát nyilvántartó szervezet vezetője szerint a lekérdezések számának csökkenéséből a lakossági hitelezés megtorpanására lehet következtetni. A potenciális hitelfelvevőknek számító 18 és 70 év között korosztály lélekszáma körülbelül 7 millió főre tehető, ebből - feltételezve, hogy a feketelistások döntő többsége is innen kerül ki - jelenleg 700 ezer fő egyáltalán nem hitelezhető, a háromszázezer passzív KHR-est pedig még kamatfelárral sem szívesen hitelezik meg a bankok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az 15-64 év közötti magyar lakosság körében alig 57 %-os foglalkoztatási ráta tovább szűkíti az aktív banki ügyletekre jogosult ügyfelek körét. Nem beszélve arról, hogy a foglalkoztatottak többsége nem a készpénzfelvételen kívül semmilyen egyéb banki műveletet nem hajt végre. Sokan még mindig félnek bankkártyával fizetni, továbbá gyerekcipőben jár az elektronikus bankolás.

A pénzügyi tervezés és a pénzügyi szolgáltatások aktív használatától sokan a mai napig idegenkednek, de hitelezési szempontból az is aggasztó, hogy sokan előre leszögezik, hogy még ha tudnak, akkor sem vesznek fel hitelt különösen a közelmúltban történtek után.

A bankok hitelezési politikája egyre inkább a megfelelő jövedelemmel rendelkező ügyfélkör irányába tolódik, csak az adósminősítést követően mérlegelik majd az ingatlanfedezetet. A célpiac egyre szűkül, az ügyfelek közül sokan már most is jelentős terhet viselnek, ezért a hitelintézetek között tovább fokozódhat a verseny a fogyasztók kegyeiért.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem