Csokorban a valaha volt legszörnyűbb hitelajánlatok

Pénzcentrum
2008. november 5. 10:30

A világ számos országában jól teljesített a gazdaság, alacsonyak voltak a kamatok és egyszerűvé vált a hitelfelvétel a közelmúltban. Az igénylőket egymásra licitálva bombázták a bankok a kedvező ajánlatokkal, akik sok esetben meggondolatlanul adósodtak el. A bankok a hiteltermékek fejlesztése során néhány vadhajtással is meglepték az ügyfeleket, ezeket gyűjtötte csokorba a Times magazin.

Az ingatlanárak szárnyalása idején az értékbecslők munkáját sokszor nem is kérték a bankok, hanem elfogadták az adásvételi szerződésben szereplő vételárat. Az adósminősítés során pedig olyan bónuszokat és jutalmakat is figyelembe vettek a bankok, amelyeket nem tényleges, hanem csak várható jövedelmeknek lehetett volna csak tekinteni.

Magas finanszírozású jelzáloghitel a fedezet 125 %-áig!

Az egyik brit hitelintézet ajánlata a kilencvenes évek elejére tehető. A bank az ingatlan értékének 95 %-át jelzáloghitel, további 30 %-át pedig a jelzáloghitel kondícióival megegyező kamatszinten nyújtott személyi kölcsön formájában biztosította. A termék kockázata az ingatlanárak emelkedésének idején folyamatosan csökkent és más bankok is átvették ezt a gyakorlatot. Az elmúlt időszakban tapasztalt árzuhanás oda vezetett, hogy számos hitelfelvevő most sokkal kevesebb fedezettel rendelkezik, mint amennyi a fennálló tartozása.

A fizetés tízszeresének megfelelő hitelkeret

A hitelpiac szárnyalása idején a bankok bátran be merték vállalni, hogy az ügyfeleiknek a havi jövedelmük 8-10-szeresének megfelelő folyószámla hitelkeretet biztosítanak. Bizonyos esetekben a havi rendszeres jóváírások mellé elfogadták az ügyfél egyéb bevételekről szóló nyilatkozatát, ami tovább duzzasztotta a hitelkeretet. Az amerikai és a brit pénzintézetek a hitelválság beköszöntét követően szűkítették a kereteket, mert voltak ügyfelek, akik adósságcsapdába kerültek, amikor ebből fedezték a lakáshitelük törlesztését.

Devizahitelek: célkeresztben Magyarország!

A devizahitelezés térhódítása olyan méreteket öltött, hogy hazánkban a hitelkihelyezések több mint 90 %-a devizában történt az elmúlt egy évben. Az árfolyamok jelentéktelen ingadozása nem jelentett akkora törlesztőrészlet változást, ami nem érte volna meg a kockázatot, egészen októberig. A belföldi fizetőeszköz gyengülése rövid időn belül kétszámjegyűvé vált a frankkal és az euróval szemben, a havi törlesztési kötelezettségek pedig ezzel arányosan nőttek. A devizahiteles ügyfeleket tájékoztatták a bankok az árfolyamkockázatról, de ilyen mértékű ingadozásra csak kevesen számítottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bankközi kamatlábakhoz kötött hitelek

A hitelpiacon megtalálható fix és változó kamatozású termékek mellett megjelentek a bankközi kamatlábakhoz (Bubor, Libor) kötött konstrukciók. A másodlagos jelzálogpiacra specializálódott tengerentúli hitelezők kiváltották az ügyfelek fix kamatozású hiteleit a bankközi kamatokhoz kötött hitelekre. Bár a hitelező elkerülte a kamatszint változásából adódó veszteségeket, de a kamatingadozást követően a hitelfelvevők sokkal rosszabbul jártak és magasabb lett a havi részletük, mint a hitelkiváltás előtt.

A lakásvásárló még egy autót is kap ajándékba!

A termékfejlesztők úgy tartják, hogy az igazán jó banki ajánlatnak nem kell reklám, mert az saját magát adja el. De egyesek arra is rájöttek, hogy lehet tetézni a bajt egy rossz hitel esetében. Jó példa erre az egyik brit lakásépítő szövetkezet, amely a belvárostól való távolság leküzdése érdekében egy Rover 200-ast adott ajándékba a vásárlóknak. A modell azonban inkább átok volt, mint áldás a vevőknek. A megbízhatatlan járművektől szinte mindenki azonnal próbált megszabadulni a használt autó piacon. Maga a hitel sem volt igazán kedvező, a vásárlók minél előbb igyekeztek kiváltani azokat és az ebből eredő megtakarításokból pedig befizettek egy megbízható járműre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm