12 °C Budapest

Diákszámlacsomagok, avagy a bankok minden mézzel megkent madzagja

Pénzcentrum
2008. július 10. 05:55

A felsőoktatásban tanuló diákokért, azaz a jövőbeni ügyfelekért a bankok közt folyó éles versenyben nehéz olyan konstrukcióval előállni, ami jelentős versenyelőnyt nyújthat a többiekhez képest, miután már szinte minden bank ingyenes számlanyitással, számlavezetéssel és egyéb, kedvező díjszabású szolgáltatásokkal próbál diákokat magához csábítani.

Nemhiába tekintenek a felsőoktatásban részt vevő hallgatókra kiemelt célcsoportként, hiszen amelyik bank még ebben az életszakaszban magához tudja őket csábítani, a hazánkban igen alacsony bankváltási hajlandóság miatt számíthat rá, hogy a diákévek befejeztével továbbra is nála fogják számlájukat vezetni. Sőt, mivel a legtöbb fiatal a pályakezdés után nem sokkal lakáshitelt is igényel, várhatóan ezt a terméket is a már megszokott, első bankjánál teszi meg.

A hazánkban lakossági számlavezetéssel foglalkozó bankok közül már szinte mindegyik kínál kifejezetten ezen ügyfélkörnek szóló számlacsomagokat, amit a diákok anyagi helyzetéhez mérten igyekeznek minél több ingyenes szolgáltatással "megpakolni". Ide tartozik a Banco Popolare, a Budapest Bank, a CIB, az ELLA, az Este Bank, K&H Bank, az MKB Bank, az OTP, Raiffeisen, UniCredit és a Volksbank is.

A felsorolt bankok által kínált számlacsomagok összehasonlításakor elsősorban olyan kondíciós tényezőket vettünk figyelembe, melyek egy diák szempontjából lényegesnek tekinthetők úgy, mint a számlanyitáshoz szükséges minimális pénzösszeg, vagy a számlavezetéssel járó havi díjak. Mivel az egyetemi évek alatt sokan már szülőktől távol, gyakran albérletben laknak, így feltételezhetően szempont lehet a lakásfenntartással kapcsolatos számlák, vagy adott esetben az egyetemmel szembeni tartozások átutalással történő kiegyenlítésének költsége is.


Láthatóan a bankok szinte azonos feltételeket nyújtanak a diákok számára, mindössze három bank követel meg számlanyitáskor minimális elhelyezendő összeget, de a számlavezetési díjak is igen csábítóak, hiszen havi 50 forint még egy diákhitelből élő hallgatónak sem akkora érvágás. A hasonló szolgáltatásokat nyújtó, "hagyományos" számlacsomagok esetén ennél jóval magasabb, akár 500-600 forint is lehet ennek díja.

A havi számlakivonat díjai nem igazán térnek el diákszámlák esetében az egyéb számlacsomagoknál felszámítottaktól, hiszen ma már a legtöbb bank ingyen, vagy a postaköltséget alig meghaladó összegért nyújtja ezt a szolgáltatást, ráadásul az internetbankkal rendelkező ügyfelek számára - miután számlatörténetüket ott is ellenőrizni tudják - mondhatni okafogyottá vált ez a szolgáltatás.

A közüzemi számlák átutalásáért felszámított díjak tekintetében már kevesebb bank "hízeleg" a diákoknak, a díjak nagyjából megegyeznek az egyéb számlacsomagoknál felszámítottakkal.

Természetesen az ismertetett kondíciókon kívül számos egyéb kedvezményt is nyújtanak ezek a számlák. Az ATM használat költsége diákok estén például kifejezetten sarkalatos pont lehet számlaválasztáskor, hiszen a legtöbben ezt a tranzakciót használják. Ebben a tekintetben havonta általában az első 1-2 felvétel ingyenes, a legtöbb banknál azonban csak saját üzemeltetésű automaták esetében. Kivétel ez alól az UniCredit, a Raiffeisen, az MKB, a CIB és a Banco Popolare, ahol idegen automatánál is igénybe lehet venni az ingyenes ATM használatot.

A netbank szolgáltatás havi díját szintén elengedi a legtöbb bank a diákok számára, természetesen a neten keresztüli tranzakció-lebonyolítás díja ettől függetlenül felszámításra kerülhet. Az ELLA, K&H, OTP és az UniCredit bankok esetében a netes bankolás havi díjas szolgáltatásnak számít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén bevett szokás a bankok többségénél - bár ez nem kifejezetten diákszámlás specialitás - , hogy a számlacsomaghoz kapcsolódó elektronikus bankkártya első éves díját elengedik, Erste és K&H esetén azonban a későbbiekben sem kell éves kártyadíjat fizetni.

Ezen kívül a Banco Popolare, és a Volksbank esetében például ingyenes balesetbiztosítás is jár a számlacsomag mellé, de számos egyéb kedvezmény, pontgyűjtési akció, kedvezményes koncertjegy-vásárlási lehetőség is kapcsolódhat egy-egy konstrukcióhoz. A CIB Bank szeptember végéig érvényes akciója keretében például mobilfeltöltő kártyát ajándékoz a számlanyitó számára, 2700-3000 forint értékben. Választás előtt tehát érdemes összevetni a bankok ajánlatait.

A diákszámlák többségét a 18. életévüket betöltött hallgatóknak kínálják a bankok, - egy-két kivételtől eltekintve, ahol akár 14 évesen is igényelhető ilyen számla - mivel általában ekkortól számíthatnak rendszeres átutalásra ösztöndíj, vagy diákhitel formájában. A felső korhatár általában 25 év, illetve a hallgatói jogviszony megszűnésének éve, ami után a diákszámlához kapcsolódó kedvezmények érvényüket vesztik.

A diákhitel igényléssel kapcsolatban szintén segítséget nyújtanak a bankok, vagyis átveszik az ezzel járó ügyintézési feladatokat, és ingyen rendelkezésre bocsátják az igénylőcsomagokat.

A következő tanévtől a hallgatók havonta 10 ezer forinttal több Diákhitelt vehetnek fel, ami természetsen a számlavezető bankoknak is kedvez, hiszen így nagyobb számlaforgalomra számíthatnak. Ezentúl a költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek, valamint továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 19:12
Úgy tűnik, hiába marasztalta el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 13:0 arányban a Media1 cikke ny...
Bankmonitor  |  2024. május 8. 16:57
További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Ala...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm