14 °C Budapest

Bajban a diákhitelesek ötöde

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 05:40

Eddig 234 ezren... Hétfőig volt igényelhető az idei tanévre a diákhitel. A 2001-es indulás óta egyre nagyobb népszerűégnek örvendő pénzhez jutási forma viszont egyesek számára kérdéseket vet fel. Ugyanis nem biztos, hogy az igénylők hasznos célra használják fel a kapott összeget, ráadásul ha már nem tanulnak, azzal szembesülnek, hogy igenis törleszteni kell. Ha ezt elmulasztják, akkor pedig jön az APEH...

2001 óta minden évben egyre növekvő számban igénylik a hallgatók a diákhitelt, eddig összesen 234 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az indulás óta összesen 30 ezren fizették vissza teljes egészében a hitel összegét, ami 6 év alatt elég jó arány, de néhányan mindig akadnak, akik el sem kezdtek törleszteni.

Többek között abból a szempontból is jobb a diákhitel, mint egy bankhitel, hogy nincs hitelbírálat, nem kell jövedelmet igazolni, nincs szükség kezesre, és más fedezetre az igényléshez. Mindenki megkapja a hitelt, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek és pontosan kitölti a hiteligénylését. Így mindenképp egyszerűsödik a felvétel módja, és azok a diákok, akiknek tényleg szükségük van az adott összegre a tanulmányaik fedezéséhez, "olcsóbban" megússzák, mint egy bankhitelt.

További előnye, ami egyeseknél hátránnyá is válhat, hogy nincs előírva, hogy mire kell elkölteni a diákhitel összegét. Szabadon eldönthető, hogy a tanulmányok alatt hol van a legjobb helye ennek a pénznek. El lehet azt is dönteni, hogy havonta szeretné megkapni a diák a pénzt, vagy szemeszterenként egy összegben. Egy tanulmányi félévre jelenleg maximum 150 ezer, költségtérítéses képzésben részt vevők számára maximum 200 ezer forint vehető fel, évi 9,5 százalékos kamatra.

Őri Andrással, a Diákhitel Központ Kommunikációs Igazgatójával való beszélgetés alapján kiderült, hogy a felhasználás szerint 3 féle igénylő típus van. Az első, akiknek a hallgatói lét fenntartásához van szükségük erre a pénzre, mivel fizetni kell a könyveket, az utazást, az albérleti vagy kollégiumi díjat, és a mindennapi étkezést, ami összesen nem kis összeg. Egy 2005-ös TÁRKI vizsgálat alapján kiderül, hogy az igénylők 26 százaléka szerint a diákhitel nélkül nem tudták volna megszerezni a diplomát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A második csoport az, aki elszórja a felvett hitel teljes összegét, és van a harmadik csoport, akik jövőjükre gondolva tudatosan befektetik a kapott összeget. Itt is két eset lehetséges, az egyik, aki konkrét befektetésbe teszi a pénzt, mint például részvény, vagy befektetési alap, a másik kör pedig számítógépre, internetre, külföldi tanulmányútra, szakkönyvekre, nyelvtanfolyamokra fordítja, amivel növelhető a későbbiekben az elhelyezkedés esélye.

2006-ban az összes hitelre jogosult (402,76 ezer fő) 24 százaléka, összesen 95 ezer hallgató igényelte a diákhitelt, a képzés formája, és a megyék szerint a következő megoszlásban:


A fenti adatokból is látható, Budapesten igényelték a legtöbben a hitelt, ami lényegesen az átlag felett van, mivel itt található a legtöbb egyetem és főiskola. A legkevesebb igénylő Vas megyéből való, az igénylések száma gyakorlatilag tizede a Budapesti összes igénylésnek.

Államilag finanszírozott vs. költségtérítés

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. június 2. 14:56
Az amerikai nagy hipermarket láncok is kihasználták az inflációt, mint okot, hogy az árrésüket megem...
Holdblog  |  2024. június 2. 13:26
A közlekedés felel a globális szén-dioxid (CO) kibocsátás nagyjából egynegyedéért. Ez a grafikon a l...
Bankmonitor  |  2024. június 2. 11:04
Szinte biztosan tudható, hogy némi késéssel indul csak el az Otthonfelújítási Program, ami azt jelen...
MEDIA1  |  2024. június 1. 23:53
A kormányközeli propagandagépezet egy Magyar Péterhez, a Tisza Párt alelnökéhez kísértetiesen hasonl...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 3. hétfő
Klotild
23. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem