13 °C Budapest
Színt vallott az EU: erre tényleg sokkal több pénzt kellene költeni

Színt vallott az EU: erre tényleg sokkal több pénzt kellene költeni

2023. február 11. 18:03

Jelentős pénzeket ölne a határvédelemre az Európai Unió, elsősorban a határőrök számát és a megfigyelő berendezéseket növelnék. A támogatás mellett érvelt Orbán Viktor is, igaz, ő inkább a határkerítések megerősítésére kért pénzt.

A Politico cikke szerint az eddigi álláspontjával gyakorlatilag szembemenve az EU is elismerte, hogy több pénzt kellene költeni a közös határok védelmére. Az EU Tanácsának csütörtöki csúcstalálkozóján Zelenszkij részvételét követően kiéleződtek a migrációval kapcsolatos összecsapások a tagállamok között. A cikk szerint egyes tagállamok azt akarták, hogy Brüsszel segítsen a határkerítések finanszírozásában. Mások az elutasított menedékkérők visszaküldésére helyezték a hangsúlyt.

A megbeszélést ismerő egyik tisztviselő szerint Olaf Scholz német kancellár és a többi uniós vezető támogatta a szigorúbb uniós határellenőrzési módszereket. Bár a határkerítések finanszírozása továbbra is vörös vonalnak számít, az EU hajlandó finanszírozni a megfigyelési technológiát és a határőröket. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken kora reggel tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az EU külső határait meg kell erősíteni.

Az országok közül Ausztria több határvédelmi forrást követelt Brüsszeltől, mivel a Nyugat-Balkánon keresztül érkező migránsok számának növekedését tapasztalta, akik gyakran Szerbiából érkeznek át Magyarországra, majd Ausztriába.

A csütörtöki csúcstalálkozón az ország elérte, hogy a zárónyilatkozatba bekerüljön az általa preferált megfogalmazás, amely arra kéri a Bizottságot, hogy "haladéktalanul mozgósítson jelentős uniós forrásokat és eszközöket", hogy segítse az országokat "határvédelmi képességeik és infrastruktúrájuk" megerősítésében. A nyilatkozat külön kitért a "felügyeletre, beleértve a légi felügyeletet és a felszereléseket" – írja a lap.

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint sikerült jelentős eredményt elérni az ügyben, ami azt is jelenti, hogy egy olyan uniós határ menti ország, mint Bulgária, most már felhasználhatja a brüsszeli pénzt a határőrökre és járművekre, majd a saját pénzéből megerősítheti a határkerítést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nehammer szerint ez azt jelenti, hogy az EU de facto fizet a határkerítésekért, még akkor is, ha azt mondja, hogy nem.

A lap megjegyzi, hogy nem Ausztria volt az egyetlen ország, amely több határ menti finanszírozást szeretett volna elérni. Több ország, köztük Magyarország, Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország és Görögország a csúcstalálkozó előestéjén aláírta a szigorúbb határvédelmi intézkedéseket támogató levelet.

A Népszava azt írja a Financial Times tudósítására hivatkozva, hogy Orbán Viktor a vitában azt mondta, hogy a magyar határon lévő kerítéssel az egyetlen probléma az, hogy nem elég magas, és ezért pénzt kért, hogy megnövelhessék azt ötméteresre. Von der Leyen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vezetők csak abban állapodtak meg, hogy az uniós pénzt olyan infrastruktúrára használják fel, mint a kamerák, őrtornyok és járművek, nem pedig a kerítések építésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm