15 °C Budapest
Budapest, 2022. március 21.Az orosz-ukrán háború elõl Ukrajnából menekülõk a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttmûködve 2022. március 21-én.MTI/Balogh Zoltán

Egyre több ukrán menekült maradna Magyarországon: ennyi lehetőségük van

2022. április 12. 10:45

Egyre több Ukrajnából érkező dönt úgy, hogy Magyarországon keres munkát, Számukra az építőipari vállalatok nyújtanak lehetőséget, ahol már korábban is sok vállalatnál alkalmaztak Ukrán állampolgárokat. A Tesco is több munkakört tart fenn az Ukrajnából érkezőknek, bár hozzájuk így még csak ketten érkeztek – írja a 444.hu.

A BOK-csarnokban dolgozó önkéntesek elmondásából az derül ki, hogy sok Ukrajnából érkező menekült dönt úgy, Magyarországon keres munkát. A menekültek jelenleg az építőiparban tudnak elhelyezkedni, vagy olyan vállalatoknál, akik már régebb óta foglalkoztatnak ukrán munkásokat. Ezt erősítette meg Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnöke is: szerinte is azok a közép- és nagyvállalatok ajánlanak munkát a menekülteknek, akiknek már van tapasztalata, és nem jelent gondot nekik az ukrán nyelvtudás sem. Szintén gyakori, hogy a munkaadók biztosítanak szállást is a munkavállalóknak és családjuknak. Koji szerint a gyerekek felügyelete jelent nehézséget, amiben általában az önkormányzatoktól kérnek segítséget a munkaadók.

Nemcsak az építőipari vállalatok adnak munkát az ukrán menekülteknek: például a Tescoban is több munkakörbe várják őket, és segítenek az engedélyek intézésben is.  A Tesco és a munkakereső menekültek között az Ökumenikus Szeretetszolgálat közvetít, ők tájékoztatnak magyar-ukrán szórólapokkal a munkalehetőségről. A Tesconál még csak ketten dolgoznak így, de sok betöltetlen hellyel várják a munkakeresőket. A hiányszakmákban még gyorsabb lehet az elhelyezkedés, ugyanis egy kormányrendeletnek köszönhetően ezek betöltéséhez nem kell engedély, csak biometrikus úti okmány. Ilyenek például a különböző mérnökök, informatikusok, technikusok, szakácsok, pincérek, szociális gondozók és járművezetők. Azoknak viszont, akik nem hiányszakmában vállalnak munkát, menedékes státuszt kell kérniük, a lap információi szerint pedig ennek az intézése akár 30 nap is lehet. A menekültek jelenleg 45 napig jogosultak állami segélyre, ennek összege havonta 22 800 forint, gyermekenként pedig 13 700 forint támogatás jár. Mivel viszonylag rövid ideig kaphatnak segélyt a menekültek, ezért valószínű, hogy a közeljövőben egyre többen keresnek majd munkát nálunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem