Scenic landscape of ripe golden organic wheat stalk field against modern silo granary cereal storage facility and blue sky on bright sunny summer day. Agricultural agribuisness business concept.

Orosz-ukrán háború: ez fájni fog a magyaroknak, durva drágulás jöhet a hazai boltokban

2022. március 24. 10:45

Oroszország és Ukrajna is a világ legnagyobb búzatermelő- és exportáló országai közé tartoznak, azonban a háború miatt idén mindkét ország szállítása jelentősen csökkenni fog. Az már most biztos, hogy Ukrajnában feléval csökken a tavaszi vetés, ez pedig itthon biztos komoly drágulást fog jelenteni.

Az ukrán  búzaszállítmáés már leállt a háború miatt, és az is nyilvánvaló, hogy idén a tavaszi vetés jóval elmarad az átlagos szinttől. A Portfolio cikke szerint akár 54,6%-kal eshet vissza Ukrajna gabonatermelése, az export pedig akár harmadával lehet kevesebb. Ez összhangban van ukrán mezőgazdási miniszter, Roman Lescsenko kijelentésével, hogy a szokásos 15 millió hektár helyet csak 7 millió hektáron kezdi meg Ukrajna a tavaszi vetést. Az ukrán búzatermelés csökkenése szinte biztosan drágulást fog okozni itthon és egész Európában is.

Az ukrán háború miatti búzakiesésnek globális szinten is súlyos következményei lehetnek: Afrika búzaimportjának több mint fele érkezik Ukrajnából és Ororszországból. Az ellátási problémák és a drágulás miatt akár elindulhat egy újabb migrációs hullám is – írja a Világgazdaság. A helyzetet csak nehezíti, hogy Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország nagy mennyiségben gyárt és exportál műtrágyát. A műtrágya ára már a háború előtt is magas volt a megdrágult földgáz és szén miatt, amit csak fokoztak az Oroszország ellen hozott szankciók. Emiatt világszerte kevesebb műtrágyát tudnak vásárolni a gabonatermelők, és csak kisebb területet tudnak bevetni – így világszinten kevesebb búzára számíthatunk idén, ezzel a problémával pedig ősszel fogunk szembesülni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm