European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium

Készül az ötödik EU-s szanckiós csomag az oroszok ellen: közben már Lvivnél is bombáznak

2022. március 18. 16:31

Tovább folytatódik az orosz-ukrán háború, az unió már az ötödik szankciós csomagra készül, miközben egyre több áldozata van a bombázásoknak.

Több millió menekült érkezik Lengyelországba, Magyarországra is ezrek menekülnek a háború elől. Miközben a tárgyalások folynak, az unió már az ötödik szankciós csomagot készül összeállítani Oroszországgal szemben.

A SkyNews helyi tudósítója a péntek reggeli rakétatámadásokat követően beszélt Kijev polgármesterével, Vitalij Klicsko elmondása szerint a támadásokban hat épület, köztük egy óvoda, rongálódott meg. Hozzátette, hogy a támadás lakott területet célzott, nincs a környéken katonai bázis. Azzal kapcsolatban, mi történhet a közeljövőben az ukrán fővárosban, Klicsko úgy vélekedett, hogy hasonló támadásokra lehet számítani, mint amit korábban Mariupolban és Harkivban láttunk. Emlékeztetőül: a két várost teljesen körbevették az orosz erők és folyamatosan bombázzák. Mariupolban különösen rossz a helyzet, itt élelmiszerhez és vízhez is csak korlátozottan férnek hozzá a lakosok.

Tartanak a tárgyalások

Putyin szerint Ukrajna igyekszik elhúzni a tárgyalásokat, és irreális új javaslatokat terjeszt elő, de az orosz fél kész arra, hogy „elvi megközelítése szellemében továbbra is keresse a megoldást”, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárnak. Ezt a Kreml sajtószolgálata közölte a két vezető politikus telefonbeszélgetését ismertetve, írta az MTI. Mint írták: a beszélgetést a német fél kezdeményezte. Putyin felhívta Scholz figyelmét a Donyeck és Makejevka lakónegyedei ellen elkövetett, sok áldozattal járó ukrán rakétatámadásokra, amelyekről szerinte Nyugaton nem akarnak tudomást venni.

Mindeközben készül az ötödik uniós szankciós csomag Oroszországgal szemben. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren számolt be arról, hogy tárgyalt Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel az ötödik EU-s szankciós csomag előkészítéséről Oroszországgal szemben, írta a CNN. Kuleba közölte, hogy a tárgyaláson szó esett az ukrajnai menekültek védelméről, megsegítéséről is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre több a civil áldozat

Legalább 816 civil áldozattal járt eddig a február 24-án, Ukrajna ellen indított orosz megszállás, ezt közölte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR). Ebbe pedig még nem számolták bele azokat, akik a most éppen ostromlott városokban, például Mariupolban estek áldozatul, az ENSZ megfigyelői ugyanis még nem tudták összegezni és hitelesíteni az adatokat. A hivatal szerint a harcokban, bombázásokban eddig legalább 1333 civil sérült meg, tájékoztatott a Reuters.

Ezen kívül már Lvivet is eléri a háború szele.Több rakéta csapódott be péntek reggel egy repülőgép-javító üzembe a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) repülőtere mellett, lerombolva az épületet - közölte Andrij Szadovij, a város polgármestere a Telegram közösségi hálózaton. Az üzem működését korábban már leállították, a csapásnak nem voltak áldozatai - tette hozzá a polgármester. Szadovij felszólította a fővárosi lakosságot, hogy készüljenek fel légvédelmi riadókra, és ne terjesszenek fotókat a becsapódás helyszínéről. Lviv mintegy 80 kilométerre van a NATO-tag Lengyelországgal közös ukrán határtól. Oroszország Ukrajna elleni, már 23. napja tartó háborújában a harcok eddig csak kismértékben érintették a várost, amely tele van belső menekültekkel. Ukrán közlés szerint legkevesebb 35 ember meghalt, és 134 megsebesült a Lviv közelében fekvő javorivi gyakorlótér elleni orosz támadásban vasárnap.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem