24 °C Budapest
Artists computer rendered illustration of a microscopic virus.

Ezt rontják el az államok, vállalatok: ha spórolni akarnak a vakcinákon, később megfizetik az árát

2021. április 20. 20:49

Napjainkban nagy nyomás nehezedik a vállalatokra, hogy megértsék, kezeljék és enyhítsék a COVID-19 járvány hatásait. Egy sikertelen kockázatértékelésnek vagy egy bekövetkezett kockázatnak negatív hatása lehet az üzleti célokra, árbevételre és akár a vállalati hírnévre is.

Nézzünk egy aktuális példát: „A” ország kormányzata nem meri átvállalni a gyógyszergyártóktól az oltások gyors bevezetésének kockázatát. Ezzel szemben „B” ország kormánya más stratégiát választ: vészhelyzeti bevezetési eljárást engedélyez az ígéretesnek látszó vakcinák esetében, ami jelentősen előre hozza a tömeges oltások beadásának időpontját. Míg „B” ország kormánya több milliárd dollárral finanszírozza a vakcinák tömegtermelését, addig az „A” ország tárgyalói görcsösen ragaszkodnak az alacsony vakcinaárakhoz a gyógyszergyártókkal folytatott ártárgyalásokon. A jelenlegi helyzetben „A” országnak ezzel a stratégiával egy nagyon drága spórolást sikerül elérnie: ugyanis a tömeges oltások későbbi elkezdése sokkal többe fog kerülni az elhúzódó lezárások fenntartása miatt, mint amit az ártárgyalásokkal és a gyógyszerkutatások finanszírozásából való kimaradással elér.

„A fenti példa a kockázat helytelen felmérésének és az erre adott helytelen válaszának mai tanmeséje. A döntéshozóknak minden eddiginél gyorsabban és hatékonyabban kell kockázatot felmérniük, és a lehető legjobb döntést meghozniuk. Ami az eddigi sebességgel és kockázatkezelési startégiával működött, a COVID-19 pandémia kitörése óta nem feltétlenül működőképes” – mondta el Kálmán György, a Deloitte Kockázatkezelési tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

A kockázatkezelés új világa

Megfelelő kockázatkezelési (GRC) infrastruktúra és stratégia hiányában nehéz megérteni a már meglévő és a COVID-19 által okozott kockázatok hatását.

Mit is jelent ez? Sokan azt remélik, hogy majd a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence - AI) ad választ a fenti kérdésekre. A kiszámíthatatlanság előrejelzésének tudománya azonban mind a mai napig nehéz feladványnak bizonyul az AI számára. Mielőtt a vállalatok és a kormányok a prediktív elemzésre gondolnának a kockázatkezelés területén, az erőfeszítéseiket a kockázatkezelési adatok tisztítására és integrálására kell összpontosítaniuk.

Óvatos megközelítést kell alkalmazni ahhoz, hogy egy vállalat hogyan aknázza ki a mesterséges intelligencia erejét a kockázatkezelés területén. Először is kockázatkezelési infrastruktúrára van szüksége. Ennek első és legfontosabb feladata, hogy harmonizálni kell a kockázatkezelési adatokat az egyes üzleti egységek és folyamatok között. A kockázati környezet átfogó áttekintése segíti a vállalatokat a GRC platformok kihasználásában, és ezzel a lépéssel közelebb kerülhetnek a nem kívánt események előrejelzéséhez.

COVID-19, mint gyújtózsinór a kockázatelemzésben

„A járványhelyzet nemcsak válságot, hanem új lehetőségeket teremt a tanulságok kiaknázására. Véleményem szerint tisztán kockázatkezelési szempontból a COVID-19 elmozdulást fog jelenteni a gyakoribb kockázatazonosítás és kockázatkezelés felé. A múltban az adatok hiánya akadályozta a nem kívánt események előrejelzését, ma a szükséges adatok már rendelkezésre állnak. Ez így volt a pandémia kitörése előtt is, de a válsághelyzet és az ezzel járó felerősödő digitalizáció elkerülhetetlenül megköveteli az adatok jobb feldolgozását és megértését” – emelte ki Szöllősi Zoltán, a Deloitte Kockázatkezelési tanácsadás üzletágának igazgatója.

Nincs egyetlen technológiai megoldás sem a GRC evolúció jelenlegi szakaszában, amely holisztikus képet adna a vállalatok kockázatairól, függetlenül attól, hogy az adott vállalat mennyire integrált. Még a folyamatok közötti határvonalakat sikeresen lebontó vállalatoknak is vannak fejletlen technológiai részei, vagy sok üzleti területen ugyan a legjobb GRC megoldást vezették be, amelyek megoldják az egyes részlegek sajátos problémáit, de nem adnak megoldást a teljes kockázati térképre. Így továbbra is kihívást jelent számukra, hogy az összes általuk gyűjtött információt hatékonyan felhasználják és így 360 fokos képet kapjanak a kockázatokról. Ez a tényező, ami jelenleg megnehezíti a mesterséges intelligencia hatékony bevetését a GRC technológiában.

Ennek a kihívásnak megoldása lehet, hogy adatokat gyűjtünk a különböző GRC platformokból, riportkezelő rendszerekből, ERP rendszerekből és sok más megoldásból, ezt követően adattárházakba töltjük őket, majd adatelemzési eszközök segítségével támogatjuk a legfontosabb kockázatkezelési döntéseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A technológia kihívásai

Ahhoz, hogy a vállalatok valóban kihasználhassák a GRC technológia előnyeit, a vállalatoknak integrálniuk kell a GRC technológiát operatív IT stratégiájukba, ha eddig ezt nem tették meg. A másik oldalról a jelenlegi helyzet következménye az is, hogy arra ösztönözi a vállalatokat, hogy olyan technológiát is alkalmazzanak, aminek korábban ellenálltak.

A GRC technológia sikeres integrálásához a vállalatoknak szervezeti kultúrát, érettséget is kell építeniük a GRC technológia köré. Ez nem tűnik bonyolultnak, de gyakran az alkalmazottak negatív hozzáállása lehetetleníti el a GRC rendszerek bevezetését.

A GRC platform megértésének hiánya hiányosan vagy túlzottan meghatározott GRC funkciókhoz, vagy adatokhoz vezethet. Az adatok nem megfelelő értelmezése vagy kihagyása a kockázatkezelési elemzésből hatással van a GRC platformok kockázati eseményeket azonosító és értékelő algoritmusára.

Ezért kiemelten fontos, mind a vezetők, mind az alkalmazottak megfelelő oktatása és tájékoztatása a GRC platformok szerepéről, funkcióiról, ugyanis ez segíti a közös kockázati nyelvhasználat elterjedését és építi a belső kockázattudatos kultúrát.

GRC jövőkép

Még mindig hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy a GRC technológiai platformjai valóban használhassák a mesterséges intelligenciát. Tehát ne menjünk ennyire előre, hanem összpontosítsunk arra, ami a GRC technológia kihasználása szempontjából ma igazán fontos: szüntessük meg az üzleti folyamatok különálló kezelését kockázatkezelési szempontból.

A fenti COVID-19 példánál maradva: ha „A” ország kormánya is átfogóan tekintené a vakcinahelyzetet (nem külön vakcinaköltség és külön a lezárásokból eredő gazdasági kár hatásainak költsége szempontjából), akkor meghozná azokat a döntéseket, amiket „B” ország kormánya meghozott. „A” ország akár százszorosát is elkölthetné a gyógyszerkutatásokra és a magasabb vakcinaár finanszírozására. Még így is sokkal olcsóbb megoldást választ, mint a lezárások fenntartásának költségei. Ez a kockázatkezelés mindannyiunkat érintő aktuális tanulsága.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 10. 10:50
A Tisza Párt politikusa 10 napos ultimátumot adott a köztévének: ha nem biztosítanak adásidőt az eur...
Holdblog  |  2024. május 10. 10:16
Folytatódik a HOLD Alapkezelő és a Bankmonitor eseménysorozata: a következő, élő rendezvényen, a Mer...
ChikansPlanet  |  2024. május 10. 09:20
A 2021 utolsó óráiban közzétett taxonómiai tervezetében az Európai Bizottság beharangozta, hogy a nu...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 9. 20:53
Tegnap zárás után jelentett. Kicsit jobbak lettek a Q1-es számai a vártnál és elég jó előrejelzést m...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm