Mini Aspirin heart disease headache bowel cancer

Kiderült a nagy aszpirin-titok: nem várt következménye lehet, súlyosak a mellékhatások

2023. június 24. 12:29

Az alacsony dózisú acetilszalicilsav, azaz az aszpirin hatóanyaga több mint 20%-kal növeli a vérszegénység kockázatát idősebb embereknél - derült ki egy friss kutatásból, amelyre Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő hívta fel nemrég a figyelmet közösségi oldalán.

Mint az a szekember, az Annals of Internal Medicine szaklapbanmegjelent kutatás eredményeire hivatkozva kifejti, "az ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly) vizsgálat elemzése azt találta, hogy az alacsony dózisú acetilszalicilsav használata a vérszegénység 20%-os megnövekedett előfordulásával és a ferritin-, illetve a vér vasszintjének csökkenésével járt egyébként egészséges idős felnőtteknél." A szakember hozzáteszi, hogy meglátása szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy az acetilszalicilsavat szedő idősebb betegeknél meg kell fontolni a hemoglobinszint rendszeres ellenőrzését.

Dobson továbbá szót ejtett arról is, hogy a melbourne-i Monash Egyetem kutatói elvégezték az ASPREE vizsgálat újabb elemzését. A vizsgálatban 19114 70 éves vagy annál idősebb személy vett részt, akiket véletlenszerűen soroltak be napi 100 mg acetilszalicilsav vagy placebó szedésére. A hemoglobint évente, a ferritint a kiinduláskor és 3 évvel a randomizálás (véletlenszerű csoportba sorolás) után mérték. Az adatok azt mutatták, hogy

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem