22 °C Budapest
Ezeken a helyeken van tele a víz gyógyszerrel: sok káros anyagot kimutattak

Ezeken a helyeken van tele a víz gyógyszerrel: sok káros anyagot kimutattak

2022. február 16. 09:28

Gyógyszermaradványokkal vannak tele a világ folyói – írja a 24.hu

A portál arról számolt be, hogy egy új tanulmányban a kutatók a folyók tisztaságát elemzik világszerte. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vizsgált vizek egynegyedében a gyógyszerszennyezettség káros szintet érhet el. Egészen pontosan a szakértők 104 ország 258 folyójának mintáit analizálták, a helyszínek 25,7 százalékánál legalább egy vegyület esetében veszélyesen magas koncentrációt mértek – írják.

A globális felmérés alatt a kutatócsapat összesen 61 anyag jelenlétét kutatta, amelyek közül 53-at legalább egy helyszínen kimutattak. Ezek közül ráadásul négy vegyület minden földrészen jelent volt. A leggyakrabban észlelet anyag például a karbamazepin, amelyet az epilepszia és az idegi fájdalmak kezelésére használnak. A vegyület a vizsgált folyók 62 százalékában fordult elő.

A tanulmány megállapította, hogy a szennyezés jellemzően súlyosabb a szegényebb régiókban. Ennek oka a nem megfelelő szennyvíz- és hulladékgazdálkodási infrastruktúra, a helytelen gyógyszergyártási eljárások, illetve a veszélyes anyagok vízbe engedése lehet – írják. A szennyezettség Afrika szubszaharai részén, Dél-Ázsiában és Dél-Amerikában volt a legnagyobb, de például Izlandon sehol nem észleltek vegyületeket, ahogy Venezuelában is volt három tiszta helyszín.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 12. vasárnap
Pongrác
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm