Close-up of a doctor hand wearing protective gloves preparing coronavirus vaccine syringe. Healthcare worker with a vaccination injection.

Elbukott a teszteken a specifikus emlékeztető oltás: nem nyújt nagyobb védelmet

2022. február 8. 19:15

Dobson Szabolcs, szakgyógyszerész írt részletesen arról, hogy elbukott a teszteken a Moderna omikron-specifikus vakcinája. A teszteket nem emberszabású majmokon végezték, oltást követően omikronnal fertőzték meg őket.

A szakgyógyszerész legfrissebb Facebook- posztjában részletesen ír arról, hogy nyolc nem emberszabású majmot beoltottak két adag már forgalomban lévő, 100 mikrogramm hatóanyagú Moderna vakcinával, majd nagyjából 9 hónappal később egyik csapat 50 mikrogramm hagyományos, míg a másik 50 mikrogramm omikron-specifikus hatóanyagtartalmú vakcinát kapott emlékeztető oltásként. Ezután pedig megfertőzték őket omikron variánssal.

A két adagos alapoltás után 9 hónappal az omikron elleni semlegesítő és kötő ellenanyagszintek a vérben és a légúti nyálkahártyában jelentősen lecsökkentek. Az emlékeztető oltás után az eredeti SARS-CoV2 vírus (WA1) elleni semlegesítő ellenanyagszintek helyre álltak, míg az omikron variáns elleniek emelkedtek. Mindkét fajta emlékeztető oltás növelte a kereszt-reaktív B309 memóriasejtek számát, de csak a már forgalomban lévő oltás volt képes az eredeti vírustörzsre jellemző epitópokra specifikus B immunsejtek számának növelésére. Az omikron fertőzés után mindkét emlékeztető oltás teljes védelmet biztosított a tüdőben, de korlátozott védelmet a felső légutakban.

A fentiekből adódóan az omikron-specifikus emlékeztető oltás nem feltétlenül biztosít fokozottabb védelmet, mint a már forgalomban lévő vakcina

– írta Dobson Szabolcs. Hozzátette, a fenti eredmények után látni kell az időközben zajló klinikai vizsgálatok eredményeit is majd, ha eljön az ideje. Egyben rámutatott arra is, hogy a fenti eredmények beleillenek az úgynevezett antigén imprinting („eredeti antigén bűn”, avagy original antigen sin) koncepciójába, amely alapján, ha az immunrendszer az eredetihez hasonló kórokozóval szembesül, akkor az immunmemória a korábbi kórokozóval szemben aktiválódik. Más szavakkal az omikron-specifikus vakcina a korábbi vírus variáns elleni választ erősíti. A poszt végén hangsúlyozta, a Modernának már volt próbálkozása béta variáns oltással is, és az szintén hasonló eredményeket adott majmokon, majd az embereken is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem