15 °C Budapest
Close-up portrait of a sad young girl with a painful tooth, a doctor in office chairs, an isolated dentist office background clinic. Expressions of the human face, emotions, feelings, reactions

Árrobbanás jöhet a fogorvosoknál: nem fizetünk így is eleget az ellátásért?

2021. augusztus 3. 14:32

Az uniós árak közel negyedét fizetjük csak a fogászati kezelésekért a magánrendeléseken, köszönhetően annak, hogy Magyarországon olcsóbb a munkaerő és a fogászati kellékeken lévő árrés is kisebb. Nem véletlenül jár hazánkba rengeteg külföldi: még a repülőjegy árával együtt is olcsóbbak a kezelések. Ugyanakkor, hogy a járvány miatt megállt a fogászati turizmus, ami komoly hatással van a piacra.

Sokszor panaszkodnak arra a magyarok, hogy drágák a fogászati kezelések, holott európai uniós szinten még mindig a legolcsóbbak között tartják számon hazánkat: a legfrissebb adatok szerint az EU-s árak közel negyedét fizetjük csak magánrendeléseken. Míg egy cirkónium fogpótlás ára Magyarországon átlagban 70 ezer forint, addig Nagy-Britanniában és Franciaországban megközelítőleg 200 ezer forintot is elkérnek érte, Németországban pedig a félmillió forintot súrolják a költségek.

Ennél is nagyobb a differencia, ha az implantációs fogpótlást vizsgáljuk: itthon átlagban 105 ezer forintból valósítható meg ez, míg a briteknél átlagban 374 ezer forintot, a németeknél és a franciáknál pedig 500 ezer forintnál is többet kell fizetni érte, ami ötszörös ár a magyarhoz viszonyítva.

Eltűntek a külföldiek, drágulhatnak a kezelések

Laczkó Tamás, a Dental World alapítója elmondta, az alacsony árak annak köszönhetőek, hogy nálunk sokkal olcsóbb a munkaerő, ráadásul a fogászati kellékeken lévő árrés is kisebb, mert a forgalmazók nem tudnák drágábban eladni azokat.

Mindemellett Magyarországon nagyon magas színvonalú a fogorvosképzés, a legmagasabb uniós sztenderdeknek kell megfelelni. Ebből fakadóan rengeteg külföldi jött Magyarországra kezelésekre, mert még a repülőjegy árával együtt is sokkal olcsóbb, mint odakint. Sok esetben vesznek mintát Angliában fogsorhoz, ami aztán nálunk készül el, majd miután ideutaznak, már csak be kell ültetni azt

– magyarázta. Megjegyezte azt is, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozások és határzárak miatt gyakorlatilag leállt a fogászati turizmus, ami érezhető hatással van a teljes magyar piacra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külföldi vendégek elmaradása miatt jelentős a fogorvosok bevételkiesése, kifejezetten azoknál a szakembereknél, akik a fogászati turizmusra voltak korábban specializálódva. Ezzel egy időben az alapanyagok ára is érezhetően nőtt. A két tényező együtt pedig azt fogja eredményezni, hogy áremelkedés lesz

– értékelt Laczkó Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem