17 °C Budapest

Mindenki ilyen lakást akar most Budapesten: egy baj van csak velük, de az óriási

2020. június 10. 19:31

A koronavírus-járványt követő átmeneti sokk után visszatértek a vevők az új lakások piacára Budapesten - állítják egybehangzóan szakértők. Népszerű megoldássá vált az ingatlanok virtuális bejárása, a vevők pedig egyre inkább a közeli - egy éven belüli - átadású otthonok iránt érdeklődnek, ám e lakások kínálata rohamosan szűkül.

A koronavírus-járványt követő átmeneti sokk után visszatértek a vevők az új lakások piacára Budapesten állítják egybehangzóan a Cordia, az Otthon Centrum és az ingatlan.com szakértői. Újra kezd magára találni a fővárosi újlakáspiac a járványhelyzet okozta átmeneti sokk után. Míg március és április közepe között - a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán - az egy évvel korábbihoz képest a felére esett az új építésű otthonok iránt érdeklődők száma a Cordia tapasztalatai szerint, addig május már a kilábalás jeleit mutatta és az év eleji szint közelébe tért vissza a vevői oldal aktivitása. Magyarország vezető lakásfejlesztője szerint az elmúlt hónapban a zöldövezeti projektek iránt érdeklődők száma már csak alig néhány százalékkal múlta alul a krízis előtti szintet, de az elmaradás a belvárosi fejlesztések esetében sem érte el a 10%-ot. 

Abban, hogy a vevői érdeklődések a pesszimista forgatókönyvekhez képest kevésbé estek vissza és viszonylag rövid idő alatt a válság előtti szint közelébe értek, fontos szerepet játszottak az olyan innovatív megoldások, mint a teljes körű online lakásvásárlási megoldás bevezetése

 - mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.  "Az érdeklődők nagy része még most, a korlátozások feloldása után is az értékesítőkkel való virtuális találkozást részesíti előnyben az előkészítés vagy az építkezés korai szakaszában lévő épületek esetében. Az olyan helyszíneken viszont, ahol ez a távolságtartási szabályok betartásával megoldható és előre haladottabb a készültségi fok - például a Marina-parti projektek esetében -, a helyszíni, kültéri lakásbemutatókra is vállalkoznak a vevők."

Az Otthon Centrum (OC) szintén az érdeklődők számának növekedését tapasztalja, sőt a kisebb lakások iránt újra megjelent a befektetői kereslet is. Az elmúlt hetekben a kijárási korlátozások vidéki lazításával párhuzamosan - a telefonos és online megkeresések elérték korlátozások bevezetése előtti szint 98 százalékát, majd Budapest megnyitásával már 129 százalékára nőttek. Vincze Edit, a hálózat új építésű projektekre szakosodott részlegének vezetője szerint azonban most a korábbinál sokkal több érdeklődővel kell foglalkozni, míg egy ügylet létrejön, ezért az értékesítés még elmarad a korábban megszokott szinttől. 

A vevőjelöltek nagyobb rugalmasságot várnak a fejlesztőktől az ár, a fizetési ütemezés és a szerződéses feltételek terén. Egyértelműen az átadás előtt álló projektek vannak előnyben, és bár az online bemutató lehetősége szinte mindenütt adott a komoly vásárlási szándékkal érkezők inkább a személyes bejárást választják

 - fogalmazott Vincze Edit.

Az új lakás a sztár a piacon

Az ingatlan.com adatai is azt mutatják, hogy a lakáspiaci forgalom az egészségügyi veszélyhelyzetet követően kezd visszatérni a régi kerékvágásba, ami nagyrészt az újlakás-piac élénkülésének köszönhető. Az ingatlan.com adatai alapján a használt lakások iránti kereslet már visszakúszott a februári szint 80-90 százalékára, az új építésű ingatlanok iránti érdeklődések száma viszont időarányosan már a 2019-es szintet is meghaladja. Júniusban az eladó új lakóingatlanok iránti kereslet a márciusi mélyponthoz képest már háromszorosára nőtt az ingatlanhirdetési portálon, és időarányosan a tavaly júniusi érdeklődések számát is több mint 25 százalékkal meghaladja. "Az új lakások népszerűsége három dolognak köszönhető.

Egyrészt a megtekintéshez és bejáráshoz nem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét, másrészt az új lakások minősége, korszerűsége, energiahatékonysága iránt nagy vonzerőt képvisel a vevők szemében, hiszen ár-érték arányban nem feltétlenül drágábbak egy-egy használt lakóingatlannál. Harmadrészt pedig országosan több száz olyan fejlesztés van átadásközeli állapotban, ahol a költözés már belátható közelségbe került, így az érdeklődők könnyebb szívvel hozzák meg a vásárlással kapcsolatos döntéseiket is" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Balogh László szerint a lakáspiaci idei újraélénkülése nagy mértékben az újlakáspiac robbanásának köszönhető. Ennek legfőbb oka, hogy a kereslet felpörgése az új lakások piacán nem hozza rosszabb helyzetbe a vevőket, hiszen a koronavírus-járvány miatt egyre több építőipari szakember térhet haza, és az elhalasztott beruházások miatt folyamatosan növekszik az építőipar kivitelezői kapacitása. A kapacitások bővülése költségcsökkenést okozhat, ami az eladási árakban egyes projekteknél már rövid távon is megjelenhet. A friss kormányzati bejelentések a rozsdaövezeti ötszázalékos lakásáfa bevezetéséről hosszabb távon is fokozhatja a versenyhelyzetet az új építésű ingatlanok piacán. A tavaly kibővített állami támogatások és az ehhez kapcsolódó kedvező finanszírozási lehetőségek nyertesei pedig az új lakások vásárlói lehetnek. 

Gyorsan csökken a kínálat

Az Otthon Centrumhoz hasonlóan a Cordiánál is azt tapasztalták, hogy a piacon legnagyobb nyertesnek az átadás közeli projektek bizonyultak, ahol már a járvány előtti szintre tért vissza a vevői oldal aktivitása. Ez utóbbi azt jelzi, hogy a vásárlók is tisztában vannak azzal, hogy nem hezitálhatnak sokáig, mert gyakorlatilag napról-napra csökken az amúgy sem bőséges kínálat.  A fővárosban májusban alig 370, kész lakásból válogathattak a vevők. Noha az idei év során 8000 új otthon átadása várható az értékesítés alatt álló négy lakásosnál nagyobb társasházakban, ebből a jelentős mennyiségből csupán 2000 eladatlan a Cordia átfogó, budapesti újlakáspiaci felmérése szerint.  

A kínálat szűkösségét az is jól mutatja, hogy az őszig beköltözhető otthonok 90%-a már elkelt, míg az egy éven belüli átadásúaknál ez az arány 70% fölötti. "Tény, hogy az 5%-os áfájú fejlesztések kifutásával jelentősen szűkül az újlakáspiaci kínálat, ezen a helyzeten pedig a rozsdaövezeti projektekre bevezetendő kedvezményes áfakulcs is csak később tud majd enyhíteni. Mivel a kínálat szűkös, nem reálisak az érdemi árcsökkenést valószínűsítő várakozások, vagyis annak, aki belátható időn belül szeretne új lakásba költözni, érdemes mielőbb szerződnie a kiválasztott fejlesztővel" - fogalmazott Földi Tibor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm