9 °C Budapest

Újabb családok bukhatják a 10+10 milliót: rájuk nem gondol senki?

Pénzcentrum
2016. január 29. 14:37

Újabb korlátozást fedezhetünk fel az NGM által kiadott CSOK útmutatásban, ha figyelmesen olvasgatjuk. A 10 milliós támogatás mellé felvehető kölcsön ugyanis nem lehet akár mekkora, ez azonban megnehezítheti a családok új otthonba költözését.

Erről, és sok más fontos témáról is szó lesz a Portfolio CSOK-klubjaiban. Szakértői válaszok, piaci helyzetkép, személyes tanácsadás: az országos rendezvénysorozat február 8-án indul.IDE KATTINTVA mutatjuk a pontos helyszíneket és időpontokat.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) 10 milliós összege mellé 10 millió forintos hitelt is igényelhetünk. Ugyan a 30 millió forintig igénybe vehető jelenleg a kamattámogatott, 3 százalékos kölcsön, de ezt a korlátot a korábbi cikkünk nyomán február elején eltörölhetik, van azonban más korlát is.

Nem mindegy a hitel típusa

Ugyan az világos, hogy a 10 millió forintig lehet élni a kamattámogatással, ami olcsóbbá teszi a felvett kölcsönt, azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium útmutatása az alábbiakat írja le:

A három vagy több gyermekes családok kamattámogatott vásárlási kölcsönének összege legfeljebb 10 millió forint lehet.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a felvett hitelösszeg semmiképp sem haladhatja meg a 10 millió forintot. Technikailag ugyan megoldható lenne, hogy a 10 millió feletti részre ne kapjuk meg a kamattámogatást, az útmutató alapján viszont ez nem lehetséges.

Miért lehet ez probléma?

Ha a kinézett lakás megvásárlásához a 10 milliós vissza nem térítendő támogatás mellett több mint 10 millió forint hitelre lenne szükségünk, akkor a kamattámogatott hitelt nem vehetjük fel, vagy legalábbis egy másik kölcsönt is igényelnünk kell a banktól. Emiatt két lehetőség elé állíthatnak minket:

  • A nagyobb összegnek megfelelő, kamattámogatás nélküli kölcsönt veszünk fel, vagy
  • Egy másik hitelt veszünk fel a különbözet pótlására.

Az előbbi nagy hátránya, hogy jelentősen magasabb törlesztőrészlettel kell számolnunk, ez nyílvánvaló hátrányt jelent. A második esetben viszont a hitelfelvétel költségét kétszer számolja fel nekünk a bank. Ugyan a hitelösszegre vetített százalékos költségeket egyébként is ki kell fizetnünk, de a fix díjakat duplán fizethetjük meg. Ha viszont a két hitelt ugyan annál a banknál vesszük fel, akkor a pénzintézet nem valószínű, hogy újra felszámítják, feltéve, ha a két kölcsönt egyszerre igényeljük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elidegenítési tilalom miatt más pénzintézet nem valószínű, hogy bejegyezi a jelzálogot, így jelzáloghitelt sem vehetünk fel a lakásra. Ebben az esetben fedezet nélküli hitelben gondolkodhatunk, ezeknek viszont az átlagos kamata jóval 10 százalék felett van.

Erre is jó megoldás egyébként, ha ugyan annál a banknál kérjük a két kölcsönt, amenniyben az ingatlan értéke elegendő fedezetet nyújt, ilyenkor jelzáloghitelt is felvehetünk.

A 10 milliós vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően a fedezet összege egyébként valószínűleg elegendő. Persze, ha van másik ingatlanunk, akkor arra igényelhetünk jelzáloghitelt is, de sok magyar családnak nincsen több lakása, vagy legalábbis a korábbi otthonukat el kell adniuk ahhoz, hogy új lakásba költözhessenek.

Változhat-e a hitel?

Lázás János korábbi bejelentése alapján számos ponton változik a CSOK, két rendelettel módosítják a jelenlegi szabályozást. A fent vázolt kérdést azonban eddigi információink alapján nem módosítaná a kormányzat. A következő pontokon viszont szinte biztos, hogy változik a lakástámogatás:

  • A 30 milliós összeghatár eltörlése a hitelnél.
  • A kormány valamiképp támogatná a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését. Belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással.
  • A megszűnő építési engedélyezés helyett pedig más garanciák lesznek. Az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.
  • Új és használt lakások esetében is eltörlik a tulajdoni korlátot, vagyis aki a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévő lakásától.
  • Azok a "bürokratikus szabályok" is megszüntethetők Lázár szerint, amelyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását írják elő. Eddig úgy volt, hogy az elmúlt 5 évben értékesített ingatlan eladási árát "be kell forgatni", és csak a különbözetre igényelhető a CSOK.
  • A közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a CSOK-ot.
  • Az eddigi tervek szerint csak a 3 gyerekesek kaphatnak támogatást lakásra úgy, ha van már lakástulajdonuk, a változtatás szerint viszont már az egy- és kétgyerekeseknél is eltűnik a korlátozás.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm