11 °C Budapest

Téged is elkapott a CSOK-láz? Ezt gondold át, mielőtt beleugrasz

2016. január 17. 07:00

Mivel a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel és szélesebb kör számára vált elérhetővé, egyre többen gondolkodnak lakásvásárlásban. Mielőtt azonban beleugranánk egy ilyen döntésbe, érdemes néhány dolgot alaposan mérlegelni. Mutatjuk, miket kell szem előtt tartani, ha lakásvásárláson törjük a fejünket.

A CSOK a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel és szélesebb kör számára vált elérhetővé, ami miatt egyre többen gondolkodnak lakásvásárlásban, főképp a 2-3 gyermekes családok közül. Mielőtt azonban beleugranánk a lakásvásárlásba, néhány dolgot alaposan mérlegelnünk kell. Összeszedtük, miket kell szem előtt tartani, ha ezen törjük a fejünket.

1. Semmiképpen se hozzunk elhamarkodott döntést

A hirtelen döntéstől óvnék mindenkit, ismerve a kormány további CSOK-kal kapcsolatos várható intézkedéseit. A potenciális családok a következő fél évben gondosan járják körbe a lehetőségeket, a szabályokat, a feltételeket, várják meg az új fejlesztések megérkezését, és csak a megfelelő ismeretek tudatában döntsenek a vásárlás vagy építés mellett

- figyelmeztetett korábban Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

2. Fontos a megbízható ingatlanügynök

Bár sokan megkérdőjelezik az ingatlanközvetítő szükségességét, egy megbízható szakemberrel biztos, hogy könnyebb a lakásvásárlás. A lényeges az, hogy a vásárlók körültekintően válasszanak szakembert, miután felmérték az ingatlanközvetítői piacot, leellenőrizték az irodákat, és alaposan mérlegeltek.

3. Mindig van lehetőség az alkudozásra

Lakásvásárlásnál fontos az alkudozás, ugyanis ha jól csináljuk, akár komoly összegeket is meg tudunk spórolni (bár a jelen ingatlanpiaci helyzetet tekintve ez egyre nehezebb). Elsőként igyekezzünk minél több információt beszerezni a tulajdonosról, hogy milyen szituációban kényszerül a lakás eladására. A tárgyalásokon ugyanis sokkal könnyebben engednek azok, akiknek sürgősen meg kell válniuk a lakásuktól, vagy akiknek eddig bérlőik voltak, most viszont nekik kell fizetni a rezsit az üresen álló ingatlanban.

4. Gondolkodjunk hosszútávban

A legtöbb ember életében általában az egyik legnagyobb pénzügyi kötelezettségvállalást a lakásvásárlás jelenti. Emiatt fontos, hogy ne csak az aktuális életszakasznak megfelelő ingatlanban gondolkodjunk, hanem a későbbi céljainknak megfelelően, előrelátóan tervezzünk.

Ezeket nem árt átgondolni a lakás kiválasztásánál:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Szeretnénk-e állást váltani a későbbiekben, és ez esetleg helyváltoztatással járna-e?
  • Szeretnénk-e (több) gyereket? Ha igen, akkor mennyit, és ehhez milyen nagy térre, hány szobára lenne szükségünk?
  • Megengedhetjük magunknak ezt a lakást? Fizetni tudjuk-e akkor is, ha esetleg néhány év múlva nőnek a kamatok, és többet kell visszafizetni?

5. Házasság vagy élettársi kapcsolat?

Általánosságban elmondható, hogy más feltételek alá esnek a házasok, és az élettársi kapcsolatban élők, ha egy esetleges válásnál a vagyontárgyak elosztásáról van szó. Akár házastársi, akár élettársi viszony van a lakásvásárlók között, jó ötlet lehet, ha a felek írásban is megegyeznek már a legelején a fizetési kötelezettségekről, és a vagyonelosztásról.

6. Az illeték sem olcsó mulatság

Ingatlanvásárlás esetén nem szabad elfeledkezni az illetékről sem, ami a legtöbb esetben a megvásárolt ingatlan vételárának 4 százaléka. Ez egy 20 milliós lakás esetében már 800 ezer forint. Azonban vannak kedvezmények is, amelyek bizonyos feltételekkel igénybe vehetőek, ezekről mindenképp érdemes az adóhivatalnál tájékozodni. Első lakást vásárlóknál például 35 év alatt elengedik az illeték 50 százalékát, de csak 15 millió forintos vételár alatt.

7. A felújítás költségeit is kalkuláljuk be

Bár egy tisztasági festés, és néhány új bútor viszonylag olcsóbban megúszható, a nagyobb felújítások akár komoly összegeket is fel tudnak emészteni. A konyha, vagy a fürdőszoba felújítása például már csak az alapanyagokat tekintve milliós tétel, amiben még benne sincs a munkadíj.

8. A későbbi rezsiköltséggel is számoljunk

A vételáron felül fontos tisztában lenni azzal is, hogy mennyibe fáj havonta a rezsiköltség. Ugyanis hiába olcsóbb egy lakás, ha később a rezsiköltség az egekbe szökik. Itt is megéri hosszútávban gondolkodni, és inkább a drágább, ugyanakkor energiatakarékosabb lakás mellett dönteni, hiszen az energiahatékonyság miatt viszonylag rövid időn belül megtérülhet a lakás ára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm