6 °C Budapest

Mindenképp beszélj az orvossal, mielőtt aláírod ezt a papírt

2016. január 22. 05:27

Szinte az egész ország CSOK lázban ég, vannak olyan bankok, ahol már most is lehet igényelni a 10+10 milliót. Mielőtt azonban elrohannánk a bankba felvenni a pénzt, érdemes utánajárnunk a részleteknek. A Pénzcentrum most megmutat minden gyakorlati tudnivalót, amit az új otthonteremtési támogatásról tudni érdemes.

Korábban már részletesen írtunk arról, hogy milyen feltételek mellett vehető igénybe az új Családok Otthonteremtési Kedvezménye a CSOK. Persze nem mindegy, hogy hány gyerek van a családban és hogy új vagy használt lakás a célunk, mert ez nagyban befolyásolhatja az igényelhető támogatás mértékét. A neten bármikor elérhető banki jogosultság ellenőrző kalkulátor is segíthet a gyors tájékozódásban. Most azonban az igényléshez szükséges gyakorlati tudnivalókat szedtük össze. Mutatjuk, mit érdemes átgondolni az igénylés előtt és azt is, hogy mit kell tennünk, ha elhatároztuk, hogy igénybe vesszük a támogatást.

Ki után igényelhető a támogatás?

A CSOK már a terhesség betöltött 24. hetét követően igényelhető. A már megszületett gyerek 20 éves koráig, felsőoktatási nappali tagozatos gyermek esetében pedig a 25. életév betöltéséig számít "gyereknek".

Érdekesség, hogy az új támogatást előre bevállalt gyermekek után is fel lehet venni, ehhez azonban házasságban kell élnünk. Ez viszont felveti a kérdést, vajon mi történik, ha az igénylés után elválunk, esetleg nem teljesítjük az előre bevállalt gyerekeket?

Ha nem jött össze a három gyerek...

Abban az esetben, ha nem jön össze a tervezett három gyerek, és ennek nem orvosi okai vannak, akkor igazán nagyot bukhatunk. Ha a bevállalt gyerekek megszületése előtt elválik a házaspár, akkor a vissza nem térítendő támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat (jelenleg 1,35 százalék) ötszörösével (6,75 százalék) kell visszafizetni. Emellett a hitelünk kamatkedvezményét is vissza kell fizetni, igaz, ez csupán az alapkamat szintjén kamatozik.

 

Abban az esetben pedig, ha már megszületett a három bevállalt gyermek, de a házaspár ezek után dönt úgy, hogy elválik, csak akkor nem kell visszafizetni a támogatás összegét, ha a gyerekek és az egyik szülő továbbra is abban a házban él, amelyikre a támogatás összegét fordították. Amennyiben a válás után a család eladná a lakást, akkor vissza kell fizetni az igényelt támogatást.

Nem csak a saját gyermek számít

Mielőtt belevetnénk magunkat a gyermekvállalásba érdemes lehet az orvost is meglátogatni. Abban az esetben ugyanis, ha bebizonyosodik, hogy a házaspárnak egészségügyi okokból nem születhet (több) gyermeke, akkor a megelőlegezett CSOK összegét büntető kamat nélkül kell visszafizetni és a hitelt is tovább kell emellett törleszteni. Ehhez az orvosnak ki kell mondania, hogy nem születhet gyermeke a párnak, ha viszont nem teljesen meddő a pár, akkor öt alkalommal mesterséges megtermékenyítési programban kell részt venniük.

Ha a program sikertelen, akkor a támogatás visszafizetését gyermekek örökbefogadásával kerülheti el a házaspár. Amennyiben nem a meddőség miatt nem születnek gyerekek és örökbefogadás sem történik, mint az imént is írtuk, a Polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamat ötszörösével kell visszafizetni a 10 milliós támogatások esetében. A késedelmi kamat alapja a jegybanki alapkamattal egyezik meg, ennek az ötszörösével kell számolni a CSOK-nál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A támogatást egyébként a meglévő gyermek után egyedülállók, élettársak és házastársak felső korhatár nélkül igényelhetik. Vállalt gyermeknél a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie, hogy jogosultak legyenek a kedvezményre. A három vállalt gyermek teljesítési határideje 10 év, kettőé: 8 év, egy esetében pedig 4 év.

Mit érdemes átgondolni a lakásvásárlás előtt?

  • Semmiképpen se hozzunk elhamarkodott döntést, gondosan járjuk körbe a lehetőségeket, illetve hogy milyen feltételekkel vehetjük igénybe a támogatást.
  • Tervezzünk hosszútávra: mivel a család egyik legnagyobb pénzügyi kötelezettségvállalását és befektetését a lakásvásárlás jelenti, fontos, hogy ne csak az aktuális életszakasznak megfelelő ingatlanban gondolkodjunk.
  • Akár házastársi, akár élettársi viszony van a lakásvásárlók között, jó ötlet lehet, ha a felek írásban is megegyeznek már a legelején a fizetési kötelezettségekről, és a vagyonelosztásról.
  • Ingatlanvásárlás esetén nem szabad elfeledkezni az illetékről sem, ami a legtöbb esetben a megvásárolt ingatlan vételárának 4 százaléka. Azonban vannak kedvezmények is, amelyek bizonyos feltételekkel igénybe vehetőek, ezekről mindenképp érdemes tájékozódni a banki CSOK és hitelszakértőnél vagy az adóhivatal ügyfélszolgálatán. 
  • Kalkuláljuk be a felújítás költségeit, és későbbi rezsiköltséget is. 
  • Sokat segíthet egy megbízható ingatlanpiaci szakember is abban, ha kifejezetten CSOK-kal megvásárolható lakást keresünk. Emellett a különböző ingatlanpiaci portálokon is rákereshetünk a szóba jöhető lakásokra, amivel nagyban megkönnyíthetjük a lakáskeresést

Melyik banknál igényelhető a CSOK?

Ha már meghoztuk a döntést és biztosak vagyunk abban, hogy élünk a vissza nem térítendő támogatással esetleg a kedvező kamatozású hitellel is, akkor érdemes felkészülten mennünk a bankfiókba, ezzel ugyanis felgyorsíthatjuk az igénylés folyamatát. Első körben nem árt tudni, hogy melyik pénzintézethez fordulhatunk.

 

Elsőként az FHB Banknál vált elérhetővé az új CSOK, de a Takarékok sem vártak sokáig, január 18-án pedig még több banknál vált elérhetővé a CSOK, de akad olyan bank is, ahol még csak a bevezetés lehetőségét vizsgálják.

Mi kell az igényléshez?

  • Igazolás az adóhatóságtól, hogy az igénylő köztartozásmentes (2 000 forint)
  • OEP igazolás, arról, hogy az igénylő, vagy az igénylők egyike legalább 2 éve biztosított a OEP-nél és a benyújtás napját megelőző 180 napos időtartamban munka jogviszonynak kell lennie, azaz az igénylő legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában biztosítottként szerepel (3 000 forint)
  • Erkölcsi bizonyítvány
  • Személyazonosító igazolvány, úti okmány
  • Adóigazolvány
  • KHR-ben nincs nyilvántartott aktív tartozása
  • Házassági anyakönyvi kivonat (házastársaknál)
  • Kiválasztott ingatlan (tulajdoni lap, vásárlás esetén adásvételi szerződés, építkezés esetén építési engedély, költségvetés)

Mikor kaphatjuk meg a pénzt?

  • A CSOK építés esetén a lakás készültségi fokának megfelelő bekerülési költség 70 százalékát igazoló számla bemutatása után folyósítható, több különböző részletben.
  • A lakásvásárlásnál pedig vagy egy összegben (az adásvételt követően 120 napig) az igénylés elbírálása után, vagy ha még éppen épül a lakás, akkor szakaszos a finanszírozása, a készültségi foknak megfelelően, szakaszosan.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem