Ebből élt a Sztojka-család! Mennyit hozott a bodza-biznisz?

2009. február 14. 08:00

"Egyszerű, tisztességes emberek vagyunk, akik bodzagyűjtésből és vasazásból élnek" - nyilatkozta Sztojka Iván édesanyja. Annak jártunk utána, hogy mekkora jövedelemre lehet szert tenni a bodzatermesztésből! Számításaink szerint egy 36 hektáros (60 focipályányi!) termőterületen közel egy évtizedes megfeszített előkészítő munka után lehet kitermelni egy év alatt egy X5-ös BMW árát.

A mezőgazdasági tanulmányok szerint a fekete bodza (sambucus nigra) termesztése verejtékes munkával az ágazatban megszokott átlagokat meghaladó jövedelmezőségű lehet. Termesztése elsősorban olyan gazdálkodóknak ajánlott, akik olyan - egyéb növény termesztése szempontjából életképtelen - földbirtokkal rendelkeznek, aminek egyébként nagy valószínűséggel az eladására kényszerülnének.

A bodza gyümölcsét sokféleképpen felhasználják, készíthető belőle dzsem, szörp, ivólé, bor, pálinka, gyümölcstea, de ásványvizek ízesítésére is használják. Terméséből színezék is nyerhető, fájából szerszámnyél készíthető, virágának jótékony hatásait a népi gyógyászat már évszázadokkal ezelőtt felismerte.

Hazánkban körülbelül 30 évvel ezelőtt jelentek meg az első ültetvények, azóta már a 2 ezer hektárt is meghaladta a mesterséges termőterület. A növény a természetben is megtalálható, de a vadon termett bodza gyümölcséért csak kétharmad annyit fizetik az átvevők, mint a gazdaságokban termesztett egészségesebb növényekért.

A bodza termesztését hosszú előkészítő munka előzi meg, a növény négy év alatt fordul termőre. A telepítéssel és az ápolással kapcsolatos költségek nagysága 1,3 millió forintra tehető az első három évben. Az első termő években még alacsonyabb a hektáronkénti termésátlag, de később ez akár a 10-12 tonnát is elérheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átlagos felvásárlási ár 80 forint körül mozog kilogrammonként, így egy hektár 800 ezer forint bevételt hozhat évente. A termőre fordult ültetvények árbevétel arányos jövedelmi mutatója megközelíti az 50 %-ot, ami azt jelenti, hogy minden befektetett egy forintunk 2 forint árbevételt eredményez. A befektetett munkaidő alapján 800 forint körüli órabérrel lehet számolni.

Számítások szerint a bodzaültetvény a nyolcadik évben térül meg, ezután lehet csak jövedelemmel számolni. A bodza növényvédelem szempontjából kevésbé igényes, mint egyéb növénykultúrák, de háromévente a teljes területet trágyázni kell mű- és szerves anyagokkal kombinálva.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem