20 °C Budapest

Mindenhonnan becsekkolsz a telefonoddal? Na ezért veszélyes

2015. január 13. 06:03

Becsekkolunk egy étteremből, szórakozóhelyről, vagy egy távoli városból. Ha óvatlanok vagyunk, túl sokan látják, hogy épp hol tartózkodunk, a bűnözők pedig kifigyelik, és betörnek az üres lakásba. A szituáció egyáltalán nem elképzelhetetlen - kérdés, mit szólnak ehhez a biztosítók?

Egyre több okostelefonos alkalmazás teszi lehetővé azt, hogy letöltője becsekkoljon valahonnan, azaz jelezze ismerőseinek, pontosan hol (milyen helyen, milyen eseményen) tartózkodik. Sokan szándékosan vagy figyelmetlenségből publikusan tesznek közzé ilyen információkat, azaz nem csak ismerőseik, hanem elvileg minden más felhasználó is láthatja, éppen hol tartózkodnak.

Ez pedig elvileg azzal a kockázattal is járhat, hogy bűnözők is figyelik az életvitelünket: Nyugat-Európából érkezett hírek szerint előfordult már, hogy azért törtek be lakásokba, mert a Facebookon, Swarm-on, Foursquaren látták, nincs otthon a tulajdonos.

Magyarországon a rendőrség nem kezeli külön az ilyen módszerrel kitervelt bűneseteket

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Országos Rendőr-Főkapitányság. A rendvédelmi tapasztalatok alapján a hazai bűnelkövetőkre nem jellemző az okostelefonokon fellelhető helymeghatározó applikációk nyomon követése és a betörések eszerinti időzítése.

Mit jelenthet ez a biztosításoknál?

Érdekes kérdés biztosítási szempontból, hogy mi történik akkor, ha valakinek feltörik a lakását, miközben ő becsekkol egy adott, a lakásától távoli helyről? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a hazai biztosítók találkoztak-e hasonló esettel, illetve érintheti-e ez a lakásbiztosításokat, felmerülhet-e ez biztosítási kockázatként.

Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője a Pénzcentrumnak elmondta, hogy egy betöréses lopás kártérítésénél nem mérvadó, hogy a betörő honnan értesült arról, hogy a lakás, vagy a ház üres. Tapasztalataik szerint a tettesek több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki. Lehet hogy valóban volt konkrét információjuk az internetről, de lehet, hogy máshonnan szereztek erről tudomást - elég ehhez akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani. Az is előfordul, hogy csupán "próba szerencse" van a dolog mögött, azaz egyszerűen csak becsengetnek lakásokba, és így teszteleik, hogy otthon vannak-e. Ráadásul

az esetek 99 százalékában nem lehet bizonyítani, honnan tudták a tettesek, hogy nincs otthon senki.

Az Aegon arról tájékoztatott, hogy megtérítik az ügyfél kárát, ha egyébként megfelel a szabályzat szerinti feltételeknek. Egyébként nincs ilyen esetre vonatkozó kizárás vagy közrehatás a szabályzatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Allianz minden esetben a káresemény szempontjából vizsgálja meg egyedileg, hogy a biztosítási szerződési feltételek alapján a károsult jogosult-e a kifizetésre.

Az okostelefonok és a közösségi portálok nem megfelelő használatával azonban valóban teljes képet festhetünk a betörőknek arról, hogy mikor és hova érdemes "ellátogatniuk", sokat segíthet a betörők számára ugyanis, ha ezeken az oldalakon böngészve, megbizonyosodhatnak róla, hogy például ki hol tölti a hétvégét, mely lakások maradnak lakó nélkül. Éppen ezért fontos, hogy a közösségi média oldalakat kellő óvatossággal kezeljük - tájékoztatta lapunkat a biztosító.

Az Allianz szakértői azt javasolják, hogy

  • Ne osszuk meg személyes adatainkat mindenkivel! A felhasználók többsége a következményekbe bele sem gondolva adja ki lakcímét és aktuális tartózkodási helyét a közösségi oldalakon. A betörők már abból is kideríthetik a címünket, ha akár egyszer is készítettünk egy eseményt saját lakásunkat megjelölve helyszínnél (még pontos cím sem kell hozzá).
  • Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről.
  • Ne írjuk ki előzetesen a tervezett nyaralást, illetve a reptérre érve inkább ne csekkoljunk be a telefonunkon. Ha csak lehet, mindig kerüljük a pontos tartózkodási helyünk közlését. Ugyanez igaz az esti programokra (pl. színház, koncert, buli, stb..), de a közösségi médiás eseményekre való visszajelzésekkel is óvatosan kell bánni.
  • A megosztásra szánt fotók elkészítéséhez használt okostelefonon vagy fényképezőgépen kapcsoljuk ki a GPRS-t és a pontos idő jelölését lehetővé tevő funkciót, illetve ne használjunk olyan készüléket, ahol ez nem megoldható. Utazás közben ne töltsünk fel fotókat, videókat a nyaralásokról, ezeket inkább csak hazaérkezésünk után rakjuk ki.
  • Használjuk fel azokat a biztonsági beállításokat, amelyekkel elkerülhető, hogy az általunk közzétett információk bárki számára elérhetőek legyenek.
  • Kössünk lakásbiztosítást, hogy ha mindezek ellenére megtörténik a baj, akkor is legyen megfelelő védelmünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem