Brutális kullancsinvázió Magyarországon: méregdrága a védekezés

2016. augusztus 19. 11:03

Idén az enyhe csapadékos tél miatt rekordszámú kullanccsal találkozhatunk a szabadban, ráadásul az állatok nagy része fertőzött is lehet. Az augusztus 20-ai hétvégén sok család dönthet a szabadtéri programok, kirándulás mellett, ezért most összegyűjtöttük, hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a teljes védelem.


A most következő ünnepi hétvégén sokan terveznek kisebb-nagyobb kirándulásokat. Aki pedig a szabadban tölti a következő napokat, annak érdemes résen lenni, hiszen idén az enyhe, csapadékos tél miatt rengeteg a kullancs Magyarországon. Ráadásul

a kullancsoknak közel a fele fertőző,

ezeknek pedig 95 százaléka a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi az áldozatait. A betegséget azonban nemcsak az erdőkben, hanem akár szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, vagy az óvodai játszótereken is elkaphatjuk, ha nem védekezünk megfelelően.

Érdemes tudni, hogy csak a Lyme-betegek felénél jelenik meg a kokárda alakú bőrpír, további 40 százalékban idegrendszeri és ízületi kórképet alakít ki a fertőzés. Ezért most megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyan védekezni a kullancsok ellen, és mennyibe kerül a védekezés.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

  • Ha túrázni megyünk, akkor használjunk kullancsriasztó szereket, amit a bőrünkre, ruhánkra fújhatunk. Kövessük pontosan a szerekre írt használati útmutatót
  • A séta során érdemes világos színű ruházatot viselnünk, mert azon könnyebben észrevehetjük a kullancsot
  • Ha már bennünk van a kullancs, akkor gondoskodjunk a mihamarabbi eltávolításáról (hazaérve mindenképpen tartsunk kullancsvizitet)
  • Kivétel után a sebet langyos, szappanos vízzel öblítsük le
  • A haszonállatok  teje is fertőző lehet, ezért fogyasztás előtt a nyers termékeket mindig forraljuk fel
  • Lehetőleg kerüljük a kullancsokban gazdag sűrű aljnövényzetet - olvasható az ÁNTSZ ajánlásában.

Bár a kullancsok elleni védekezésnek több módja is van, de egyik sem sajnos garantál 100 százalékos védelmet.

Akullancs által terjesztett vírusos agyhártya, illetve agyvelőgyulladás ellen adható védőoltás, ez azonban a Lyme-kór ellen nem nyújt védelmet. A Lyme-kór megelőzésére nincs forgalomban vakcina. A kullancs csípésének megelőzése valamint korai észlelése a fertőzés esélyét csökkenti, ezért az egyéni védekezés kiemelten fontos

- tájékoztatta korábban a Pénzcentrumot az Országos Epidemiológiai Központ.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A kullancs eltávolításához legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből.

Mint a fenti ábrán is látszik, a 2014-es visszaesés után tavaly magasabb volt a bejelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladások száma az adatok alapján csökkent az utóbbi években.

Mennyibe kerül a védekezés?

Egyes szakmáknál szükséges a kullancs elleni védőoltás, 2010 és 2015 között 114 719 ilyen esetben adtak be vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. Aki ilyen címen nem kap oltást, az gyógyszertárban is beszerezheti a vényköteles oltóanyagot.

Két fajta oltás van, az Encepur és az FSME IMMUN, mindkettőből külön gyerek és felnőtt változat kapható. Az Encepur 6500 forint körül van, míg az FSME IMMUN megközelítőleg 9500 forintba kerül.

A védettséghez két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, majd 9-12 hónap múlva egy emlékeztető oltást kell beadatni. Ráadásul, ha hosszabb távon szeretnénk fenntartani a védettséget, 3 majd 5 évenként meg kell ismételni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarul, ha csak az alap védettséget szeretnénk megszerezni, akkor is három védőoltást kell beadatnunk, ami három vakcinát jelent. Ez az Encepur esetében 19 500 forint, az FSME IMMUN esetében pedig 28 500 forint egy embernek.

Ha egy négyfős család szeretné beoltatni magát, csak az oltóanyagok több mint 110 ezer forintba kerülnek.

Tovább növeli a kiadásokat, ha az orvos esetleg pénzt kér a beadatásért. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű minél hamarabb elkezdeni.

A védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást előzi meg. Így ha nem szeretnénk, hogy megcsípjenek bennünket a kullancsok, további védelemre van szükségünk.

Az egyik legismertebb termék a kullancsriasztó spray, ami a gyógyszertárakban, drogériákban, és szupermarketekben is kapható. Akár már 800 forint körül beszerezhetjük, az átlagára 1 000 - 1 500 forint, míg a drágább kategória 2 - 3 ezer forint között mozog.

Vehetünk kullancs elleni ultrahangos készüléket is, körülbelül 5-6 ezer forintért. A kis készülék ultrahangot bocsát ki, ami elriasztja, és 3 méteres körzetben távol tartja a kullancsokat.

Érdemes a házi kedvencekre is gondolni, hiszen az állatok szívesen bóklásznak erdősebb, bokrosabb helyeken. Egy kullancsnyakörv körülbelül 800 - 1000 forint, egy kullancs-és bolhariasztó spray 1000- 1500 forint, egy kullancskiszedő kanál 500 - 1000 forint körül van.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm