17 °C Budapest
A Toyota 2023-ban ismét letarolta a magyarországi újautópiacot (x)

A Toyota 2023-ban ismét letarolta a magyarországi újautópiacot (x)

PR
2024. január 22. 05:00

Brutális, három havi átlagos értékesítésének megfelelő előnnyel, 17.300 új autó értékesítésével őrizte meg piacvezető pozícióját a magyarországi személyautó és kisteherautó piacon a Toyota 2023-ban. Miután a piac 1%-al mérséklődőtt, a Toyota pedig 15%-al növelte értékesítéseit a környezettudatos japán autómárka 1,8 százalékponttal, 13,5%-ra növelte piaci részesedését, azaz minden hetedik Magyarországon gazdára találó új autó Toyota volt. A gyártó prémium márkája, a Lexus mindeközben 47%-al növelte értékesítéseit és így történetében először négyszámjegyű, 1100 darabos értékesítést ért el hazánkban. A Lexus ezzel a teljes piacon 0,3 százalékpontos növekedéssel 0,9%-ra növelte részesedését, a prémium piacon pedig 5,6%-os részesedést ért el, ami 1,5 százalékpontos növekedést jelent.

Az összesített magyarországi Toyota és Lexus értékesítések 2023-ban történelmi rekordot beállítva elérték a 18.400 darabot, ami a teljes piacon kimagasló, 14,4%-os együttes piaci részesedést jelentett a környezetbarát részben vagy teljesen elektromos autóiról ismert japán autógyártónak.

Megkérdőjelezhetetlen dominancia

A Toyota a teljes piacon gyakorlatilag egy teljes negyedévnyi újautóértékesítésének megfelelő, 4.750 darabos előnnyel végzett legközelebbi versenytársa előtt, ezzel a világelső és Európában immár stabilan a második helyen álló autógyártó megkérdőjelezhetetlenül megőrizte pozícióját Magyarország legkedveltebb autómárkájaként. A magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacot külön-külön vizsgálva a Toyota az előbbin 19%-os piaci részesedéssel (1,2 százalékpontos növekedés) az első helyet szerezte meg, míg az utóbbin 14,8%-os piaci részesedéssel a második helyen végzett.

Minden ötödik magán autóvásárló Toyotát választ Magyarországon

A tavaly Magyarországon gazdára találó új autók 27%-át vásárolták meg magánvásárlók, míg a Toyota értékesítéseinek 38%-át tették ki a részükre történő eladások. A magánvásárlók körében így Toyota elképesztő, 19,5%-os piaci részesedéssel bizonyult a legnépszerűbb autómárkának.

A Toyota a flottapiacon is megőrizte első helyét

Továbbra is a Toyota számít Magyarország legkedveltebb cégesautó márkájának, miután a környezettudatos elektrifikált modelljeiről ismert japán autómárka 2023-ban 11,3%-os részesedéssel  (1,9 százalékpontos növekedés) az első helyen végzett a flottapiacon. Ez annak ismeretében különösen komoly fegyverténynek számít, hogy míg a magyarországi újautópiacon eladott autók 73%-át veszik meg vállalati ügyfelek, addig a Toyota értékesítéseiből csupán 62%-al részesedik a flottapiac.

A világ legnépszerűbb autói ott vannak a magyarok kedvencei között is

2023-ban a Toyota modelljei Magyarországon szinte minden jármű és méretkategóriában dobogós helyen végeztek (nem ritkán a szegmens legnépszerűbb autójának bizonyulva). A magyar autóvásárlók kedvencei között tavaly is ott volt a világ legnépszerűbb autójának számító Toyota Corolla épp úgy, mint a piacra valósággal berobbanó Yaris Cross, a világ elsőszámú pickupjaként ismert Hilux, a világ kedvenc kisautójaként jegyzett Yaris, a nagy favorit C-HR, vagy épp a világ legkelendőbb SUV-jának számító RAV4.

2024-ben egész pályás letámadást indít a japán autógyártó

A magyarországi újautópiac zöldülésének motorjaként a Toyota és a Lexus eddig is a piac legszélesebb elektrifikált (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás elektromos) modellportfólióját jegyezte, amely értékesítéseiben is meglátszott: a Toyota magyarországi eladásainak mintegy 75%-át, míg a Lexus értékesítéseknek 99%-át tették ki a részben vagy teljesen elektromos modellek. A japán autógyártó természetesen nem ül a babérjain, és 2024-ben is számos újdonságot mutat be Magyarországon is: végre akár készletről is rendelhető a hatalmas várakozások övezte akkumulátoros elektromos nagyméretű SUV bZ4X, modellfrissítéssel érkezik a Yaris, a GR Yaris és a Yaris Cross, bemutatkozik az új Camry, jön a vadonatúj Land Cruiser, és az új, történetében először hibrid elektromos hajtással is elérhető Hilux, felfrissül és új, nagyméretű taggal bővül a személyszállító és áruszállító PROACE család, ám a legnagyobb durranás kétségkívül a vadonatúj C-HR lesz, még úgy is, hogy a gyártó ígérete szerint még év vége előtt bemutatkozik majd egy vadonatúj akkumulátoros elektromos SUV is a Yaris Cross méretosztályában. Ezzel párhuzamosan a Lexus is fontos újdonságokkal igyekszik majd még tovább növelni részesedését a magyarországi prémium piacból: immár rendelhető a nagyméretű akkumulátoros elektromos SUV RZ, modellfrissítést kap az öntöltő hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos kivitelben is elérhető UX, és érkezik a vadonatúj kisméretű crossover LBX, valamint a környezetbarát japán luxusautómárka talán legnagyobb idei dobása, a repülők első osztályának utazási élményét kínáló luxus személyszállító LM.

(x)

Advertisement
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem