13 °C Budapest
A group of cars parked in marked bays.

Nem csökkent a lendület: ezek az autók még mindig pörögnek a Magyarországon

2022. október 19. 11:03

A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon az elmúlt hónapban közel 68 600 személygépkocsi cserélt gazdát. Bár idén negyedévről negyedévre egyre kevesebb a belföldi használtautó-adásvételek száma, év végére várhatóan megdől a 817 300 darabszámmal beállított tavalyi rekord.

Június óta a 70 ezres szint körüli szűk sávban mozog a belföldi használtautó-piac havi forgalma – emelte ki Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Augusztusban és szeptemberben a covid-időszak óta először újra tízezer alá került ez a szám.

Mint mondta, az érdeklődők figyelme egyre inkább a hazai eladó járművek felé fordul, miután az elszálló euróárfolyam és a nyugat-európai minőségi kínálat beszűkülése miatt az elmúlt hónapokban jóval kevesebb behozott használt személyautót helyeztek itthon forgalomba.

A belföldi használtautó-piac sem képes azonban elkerülni annak hatásait, hogy a gazdasági helyzet romlásával csökken a kereslet az autók iránt. Negyedévről negyedévre zsugorodik a piac: az első negyedév 217 ezres tulajdonosváltást a második negyedévben 211 ezer követte, a most zárult harmadik negyedévben pedig már csak 208 ezer használt autó cserélt gazdát. Ennek ellenére – az első két negyedév aktív forgalmának köszönhetően – a hazai tulajdonosok közti adásvételek száma az év egészét tekintve néhány százalékkal a tavalyi 817 300-as rekordérték felett alakulhat.

A belföldi adásvételek zöme idősebb autókkal zajlott: az első kilenc hónapban gazdát cserélt autók 76 százaléka legalább tízéves volt. Az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriákból került ki a teljes forgalom 51 százaléka. A legnépszerűbb modell az Opel Astra volt, amiből közel 36 ezret adtak el, Ford Focusból 17 400-at írtak át, míg Volkswagen Golfból 17 ezer cserélt gazdát szeptember végéig. A kisautók közül a legnépszerűbb a lista második helyén szereplő Suzuki Swift 28 700-as darabszámmal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miközben a használtautó-piacon a 2022 első kilenc hónapjában gazdát cserélő 636 400 személyautó mennyisége 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 612 100-as értéket, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 99 300 darab volt, ami 1,3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 98 000-es értéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem