14 °C Budapest

Havazás: fennakadások a közlekedésben és az áramellátásban

MTI
2013. március 16. 22:47

Szombat estére javult a közlekedési helyzet az országban, azonban több útszakasz még mindig, már napok óta járhatatlan, és több tízezrek vannak még áram nélkül.

Továbbra is komoly gondok vannak a közlekedésben az M1-es autópályán

Az Útinform honlapján szombat este fél nyolckor közzétett tájékoztatás szerint a sztrádán Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni. Azonban az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es győri csomópontig továbbra is zárva van a sztráda, a forgalmat átterelik az 1-es főútra, de azon is lépésben araszol a forgalom.

Óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszaforgatják az M7-es felé - olvasható az Útinform oldalán.

Nincs már elzárt település
Kiszabadult az utolsó település is a hó fogságából Veszprém megyében és egyben az országban is - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat este az MTI-t.

Kómár Viktória elmondta: az utolsó elzárt település Páliháláspuszta volt.

A megyében nincs lezárt főút sem, csupán öt alsóbbrendű út járhatatlan - tette hozzá.

(MTI)


Ezt megelőzően, szombat délután Kossa György, a katasztrófavédelmi főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője bábolnai sajtótájékoztatóján azt mondta, délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán, a forgalmat szakaszosan engedik a sztrádára. Kifejtette: a pálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának öt óra utáni jelentése szerint a járhatatlan utak száma folyamatosan csökken, az akkori adatok alapján 58, döntő többségében alsóbbrendű úton volt érvényben teljes útzár.

A rendőrség külön felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés. Később a hatóság arra is figyelmeztetett, hogy nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani a következő 12-24 órában az autópályákon, valamint a fő- és mellékutakon.

A katasztrófavédelem és a rendőrség szombat délutáni közös közleménye szerint országszerte 14 400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából.

Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Papp Károly országos rendőrfőkapitány a nap folyamán beszámolót tartott az elmúlt napok rendkívüli, télies időjárása nyomán kialakult helyzet részleteiről. A belügyminiszter a tájékoztatón azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést - tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a sajtón keresztül.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy Budapestről buszokkal önkénteseket szállítottak az M1-es autópályára segíteni. Az országos rendőrfőkapitány pedig ismertette: újabb 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben.

Gondok az áramellátásban

Továbbra is gondok vannak ugyanakkor az áramellátásban az ország keleti részén. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendkívül rossz terepviszonyok között dolgozó szerelők szombat délután négy óráig újabb négyezer fogyasztó helyre tudták visszakapcsolni az áramot. A csaknem ötven órája dolgozó hibaelhárítók erőfeszítései ellenére a megyében 46 ezer fogyasztói helyen továbbra sincs áram. Szabolcsban, Ibrány térségében egyébként még az áramellátás helyreállítását segítő egyik honvédségi lánctalpas jármű is elakadt.

Hajdú-Bihar megyében ugyanakkor már csaknem 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramellátás. Folyamatos az áramszolgáltatás helyreállítása Északkelet-Magyarországon is.

A Magyar Vöröskereszt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kétszáz önkéntese és ötven munkatársa húszezer embernek segített az elmúlt napok rendkívüli időjárásával összefüggésben csütörtök óta.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm