Egyeztettek a tulajdonosokkal a Spar magyarországi kivonulásáról: itt a direkt válasz a kormány vételi szándékára

Biró Attila2024. április 24. 10:50

Rendhagyó körülmények között tartott sajtóeseményt a Spar, amin a Pénzcentrum is részt vett. Az eseményen a Spar az éves eredményeit ismertette, de a vállalat eladása körüli botrányról is beszéltek a résztvevők. Kiderült, hogy a vállalat 1023 milliárdos bruttó árbevételt realizált, de a beruházások mértékét jócskán vissza kellett vágniuk a különadók mértéke miatt. Heiszler Gabriella elmondta azt is, hogy bár a kivonulásról nem ő dönt, hanem a tulajdonos, ám a velük való beszélgetések során a kivonulásra a válasz a "nem" volt.

"Idén egy fokozott turbulenciák után érkeztünk ide. De a fő feladat az, hogy sugározzuk a nyugalmat és stabilitást, ahogy működünk" – kezdte az eseményt Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kft ügyvezető igazgatója utalva a Spar eladása körül kialakult botrányra. Az ügyvezető rögtön ezután ismertette a 2023-as eredményeket. Ez az év volt az első olyan év a vállalat életében, amikor a bruttó árbevétel átlépte az 1000 milliárd forintos határt (1023 mrd).

Ez 15,8 százalékos emelkedés volt 2022-höz képest. Elhangzott az is, hogy a vállalat a franchise tagokkal együtt összesen mintegy 18 ezer munkavállalót foglalkoztat. Elmondták azt is, hogy jelenleg 447 ezer négyzetméteren működik Spar üzlet Magyarországon, ez 2022-ben 443 ezer volt. Ezzel kapcsolatban Heiszler Gabriella kiemelte, a növekedés azért ennyire kicsi, mert a pláza stop komolyan korlátozza Magyarországon a terjeszkedést.

Az ügyvezető beszélt a beruházásokról is, 2023-ben a Spar 22 milliárd forintot ruházott be Magyarországon. Ez 2022-ben 31, 2021-ben 32 milliárd forint volt. Heiszler Gabriella elmondta, a beruházási összeg azért volt relatíve alacsony tavaly, mert a különadók óriási mértéke miatt komolyan át kell gondolniuk, hová csoportosítják a pénzt, és mi az amire jut, és mi az, amire kevesebb. Szóba került a beszámoló elején a Spar online bevásárlótere is, ám ez az összes bevetél elenyésző részét adja. Jelenleg a szolgáltatás 200 településen érhető el, az átlagos bevásárlókosár értéke 26 590 forint volt Magyarországon.

Veszteséges a Spar

Bár a vállalat eredményei májusban jönnek majd ki. Heiszler Gabriella elmondta, a Spar 2023-ban is veszteséges volt, nagyságrendileg ugyanakkora mértékben, mint 2022-ben. A vezető elmondta azt is, a vállalat 2023-ban mintegy 30 milliárd forintnyi különadót fizetett be az államkasszába, ha ez nem lett volna, akkor nyereségesek lettek volna. Heiszler Gabriella a Spar esetleges kivonulásáról azt mondta,

erről nem én döntök, de a tulajdanossal való beszélgetések kapcsán azt mondhatom, hogy nem.

Durván emelkedett a sajátmárka szerepe a Sparban

Voiner Eduard a Spar ügyvezető igazgatója az eseményen beszélt a sajátmárkák egyre nagyobb jelentőségéről. A vezető elmondta, 2023-ban a bevételeik egyharmadát már sajátmárkás termékek adták. Ezeknek a termékeknek az eladási volumene ráadásul úgy is emelkedni tudott, hogy közben Magyarországon a kiskereskedelem eladási volumene csúnyán beesett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vezető beszélt arról is, mintegy 40 márkanév alatt forgalmaznak sajátmárkás termékeket. Ám ezek közül három igazi húzónév van a Spar, az S-budget és a Regnum. Voiner Eduard az S-budget termékekről elmondta,

a márka fiatal, 15 éves, mégis jelenleg ez a legnagyobb fegyverünk a diszkontok ellen, ugyanis ezeknek a termékeknek (mintegy 700 termék) nagyon fogyasztóbarát az áruk, viszont a minőségben nem kell kompromisszumot kötniük a vásárlóknak.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

(Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA)

Címkék:
vásárlás, spar, interspar, spar magyarország, spar bevásárlás,