Itt a világ 10 legdrágább élelmiszere: a legtöbben nem is sejtik, miért kerülnek egy vagyonba

Pénzcentrum2024. március 30. 13:56

Minden kiváló ételhez elengedhetetlenek a magas minőségű alapanyagok és az éttermek gyakran meglehetősen magas árat fizetnek, hogy be tudják őket szerezni. De mi okozhatja, hogy bizonyos élelmiszerek és alapanyagok jóval drágábbak, mint más termékek? - teszi fel a kérdést a Dining Guide.

Annak, hogy egy élelmiszer egy vagyonba kerül, sok oka lehet: például a regionális fellelhetőség, különleges időjárási körülmények, regulációk és rengeteg figyelmet igénylő termesztés. A legdrágábbak között találunk húsfélét, gombát, fűszert, kaviárt, gyümölcsöt, és kávét is.

Az egyik legismertebb méregdrága élelmiszer a Kobe marha. A Kobe egy különleges fajtájú marhahús, amely a Wagyu marhákból származik. A marháknak egy specifikus helyen, a Japán nyugati részében található Hyogo prefektúrában kell születniük, majd itt is szükséges őket tartani és levágni. A marhákat gazdag, gabonában dús étrenden tartják, ami hozzájárul a hús magasabb zsírtartalmához, illetve a hús lágy textúrájához - írják. A húsnak márványosnak kell lennie és magas minőségűnek, hogy Kobe minősítést kapjon. A tartási szabályok miatt körülbelül 3000-4000 Kobe marha kerül piacra évente.

A Kobe marha ára akár unciánként (körülbelül 30 gramm) harminc ezer forint is lehet.

Ugyancsak világelső drágaságban a fehér szarvasgomba, melyből egy uncia, vagyis körülbelül harminc gramm akár százezer forint is lehet. Természetesen ez függ a gomba alakjától, nagyságától, egyéb körülményektől. A fehér szarvasgomba a világ egyik legdrágább gombafajtája. A fehér típus erős, jellegzetes földes ízzel rendelkezik, amihez tölgyes és fokhagymás jegyek is társulnak - írják.

Növekedésük azért különleges, mert szimbiózisban élnek a fák gyökereivel, csak az ő segítségükkel tudnak fejlődni: a gombák segítik a fákat a víz és ásványi anyagok gyűjtésében, a fa pedig cserébe cukrokkal táplálja a szarvasgombát. A szarvasgomba szaporodásához szintén elengedhetetlen az erdei állatok jelenléte, aik megeszik a gombát, majd szétszórják a spróráit. Ezeket a különleges viszonyokat nagyon nehéz mesterséges körülmények között létrehozni, ezért a gombát csak gyűjteni lehet, termeszteni pedig nem. Ez is hozzájárul a magas árhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A ranglistára okkal került fel a Beluga kaviár is. Jelenleg egy uncia ára ötvenezer forintnál kezdődik, de az USA-ban akár százezer forintnyi dollárba is kerülhet. A beluga kaviár a beluga tokhal (Huso huso) ikrájából készült luxuscikk. A beluga tokhal ikrája nagyméretű és világosabb színű, mint más tokhalaké. Íze krémes, lágy és enyhén sós. A beluga tokhalak ivarétettségére 7-10 évet kell várni, ekkor termelődik elegendő mennyiségű ikra bennük.

A listán szerepel még a sáfrány, a matsuke gomba, a Kopi Luwak kávé, az Iberico sonka, a Densuke dinnye, a kékúszójú tonhal, illetve a japán ‘Ruby Roman’ szőlő is, melyből egy fürt akár 30 ezer forintba is kerülhet. A teljes cikk a Dining Guide oldalán olvasható, mely a világ legdrágább élelmiszereit az Escoffier cikke nyomán gyűjtötte össze.

Címkék:
vásárlás, drága, élelmiszer, luxus, étel, legdrágább, marha, szarvasgomba, alapanyag,