Megdöbbentő dolog derült ki a bolti zöldségekről: a teljes élelmiszer-lánc érintett

Pénzcentrum2023. november 24. 06:31

Hiába tűnik triviálisnak, a magyarok közel 10 százaléka még mindig nem hajlandó megmosni a boltokban, piacokon vett zöldséget gyümölcsöt, pedig azokon gyakorlatilag hemzsegnek a kórokozók.

Mint arról nem olyan rég beszámoltunk, egy frissen végzett laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy gyakorlatilag hemzsegnek a kórokozók, elsősorban baktériumok és gombák a magyar boltokban és piacokon megvásárolható zöldségeken és gyümölcsökön. Ahogy cikkünkben is egyértelműen fogalmaztunk, nem a zöldségek és gyümölcsökben vannak potenciálisan veszélyes kórokozók, hanem a szennyeződés az élelmiszer-láncban rakódik rájuk.

Ezért is hívtuk fel olvasóink figyelmét arra, hogy a boltokban, piacokon vett zöldségeket és gyümölcsöket meg kell mosni. Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire veszik komolyan a fogyasztók az ilyen és ehhez hasonló élelmiszerbiztonsági figyelmeztetéseket, ezért megkérdeztük olvasóinkat, hogy meg szokták-e mosni a bolti/piaci gyümölcsöt és zöldséget. Íme a nem reprezentatív, de a nagyságrendeket* talán jól mutató szavazásunk eredménye.

Loading...

Hiába tűnik triviálisnak, a szavazatok azt mutatják, hogy a magyarok közel 10 százaléka még mindig nem hajlandó megmosni a boltokban, piacokon vett zöldséget gyümölcsöt. Azaz 100 főből több mint 8 ember teszi ki magánt nap-mint-nap potenciális veszélynek, ráadásul ez a szám magasabb is lehet, ha azt vesszük figyelembe, hogy ebből a bő 8 százalékból vannak olyanok is, akik egy teljes családra "főznek".

*Elgondolkodtató, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Pénzcentrum olvasói összetétele az átlagosnál magasabban kvalifikált.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megmérgezve: Veszélyes ételek

Az élelmiszerbiztonsági kockázatokra fittyet hányó olvasóinknak (is) készült a Pénzcentrum vlogjának, a CashTagnek azon epizódja, amelyben a Netflixen futó, Megmérgezve című dokumentumfilm-sorozat alapján igyekeztünk bemutatni, mennyire bonyolult közfeladat fenntartani az élelmiszerbiztonságot. Íme:

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, fertőzés, zöldség, gyümölcs, bevásárlás, élelmiszerlánc, főzés, élelmiszerbiztonság, zöldséges, zöldségek, fertőzésveszély, fertőzött zöldségek,