Megtudtuk, mire készülnek a magyar boltok: tényleg jöhet az általános zárvatartás december 24-én?

Szánthó Péter2023. november 13. 10:27

A Lidl bejelentése után nagy egyeztetések indultak a versenytársaknál: egyelőre nincs, és valószínűleg nem is lesz egységes álláspont arról, hogy a többiek bezárják-e az üzleteiket december 24-én. A Pénzcentrum úgy értesült, hogy egyes üzletláncok felméréseket is renelnek arról, hogyan fogadná a vásárlóközönség, ha szenteste napján nem nyitnának ki. A végső döntést az utóbbi évek forgalmi adatai is befolyásolhatják: nem biztos, hogy a kereskedők bevállalják az utolsó pillanatos vásárlók utáni bevételkiesést az amúgy is gyengének ígérkező karácsonyi szezonban.

Pénteken robbantotta a bombát a Lidl azzal, hogy beleállt a szakszervezetek kezdeményezésébe, és minden üzletében boltzárat hirdetett december 24-ére, vagyis mind a 8500 munkavállalónak december 24-én szabadnapot biztosítanak. Az ügyben szombaton a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt közölte, üdvözlik, hogy elindult a párbeszéd a témában, de egy központi, adminisztratív szigorítással nem értenek egyet. Hozzátették, a december 24-i boltzár árthat a gazdaságnak.

A december 24-i zárvatartással kapcsolatban a Pénzcentrum is próbálta elérni a hazai boltláncokat, ám mindenhonnan türelmet kértek tőlünk. Iparági forrásaink szerint a legtöbb nagyvállalatnál a héten tartanak egyeztetést a témában. Akár még az is elképzelhető, hogy nem lesz egységes kiállás a témában, hanem minden egyes boltlánc maga fog dönteni, kinyitnak-e december 24-én.

Sőt, információink szerint egyes vállalatok felméréseket is megrendelnek, hogy kiderüljön, a vásárlóközönség miképp fogadná, ha szenteste napján nem lennének nyitva.

Illetve az utóbbi évek forgalmi adatait is megvizsgálják: kielemzik, hogy mekkora volt a forgalom december 24-én, és megbecsülik, mekkora kiesésre számíthatnak - az amúgy is az utóbbi éveknél gyengébbnek ígérkező karácsonyi szezonban -, ha 24-ére általános boltbezárást rendelnének el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

Címkék:
vásárlás, karacsony, lidl, szakszervezet, december, boltzár, bevásárlás, zárvatartás, december 24, boltbezárás, lidl áruházak,