Visszavonta világraszóló akcióját a Lidl: mitől ijedtek meg ennyire?

Biró Attila2023. április 27. 13:06

209 forintba fog kerülni a 2,8-as UHT tej ára a Lidlben április 27-től, ráadásul az eddigi 3 darab helyett egyszerre 24-et lehet majd vásárolni, amivel a diszkont gyakorlatilag eltörölte az eddigi szigorú mennyiségi korlátozást - hirdette a Lidl online akciós újsága egészen április 27-ig. Ma viszont, amikor élesedett volna az akció, a diszkont online elérhető szóróanyagából egyszerűen kikerült az akció. Pedig a Pénzcentrum tejpiaci kitekintése során már látni véltük: nem csak a világ számos pontján, de Magyarországon is meredek zuhanásban van a nyerstej ára, ami lehúzza majd a fogyasztói árakat is, ez pedig indokolttá tenné az akciózást, és a mennyiségi korlátozás lazítását.

Legújabb, április 27. és május 10-e közötti akciós újságjában hirdette a Lidl, hogy beszállítói partnereikkel együttműködve a 2,8-as UHT tejekből az eddig maximálisan vásárolható 3 darab helyett az akció időszaka alatt maximálisan 24-et lehet majd vásárolni. A korábbi napokban több hírportál által is közölt nagyszabású akciót viszont úgy néz ki, hogy visszavonta a Lidl. Ugyanis hiába lapoztuk át a mai napon az online elérhető újságjukat, abban most már nem szerepel a tejes akció.

Pedig ez olyan mértékű mennyiségi emelkedés lett volna, ami gyakorlatilag olyan, mintha megszüntetnék a termékből vásárolható mennyiségi korlátozást. Ne felejtsük el, a boltok szinte kivétel nélkül, nagyon hosszú ideje mennyiségi korlátozásokat foganatosítanak az árstopos termékekre, mondván, így tudják biztosítani, hogy mindenki vásárolni tudjon. Lenti képünkön az látszik, miként nézett ki a diszkont akciós kiadványa április 26-án, és miként fest most, április 27-én, előbbi a bal oldali kép, utóbbi a jobb oldali.

A literes tej ára ráadásul 209 forint, ami annyira alacsony, hogy ehhez hasonló átlagárat ennél a tejfajtánál utoljára 2006-2007 között láthatott a magyar lakosság, tehát idestova 17 éve - a KSH hivatalos statisztikái szerint.

A korlátozási szigor kapcsán érdemes visszaemlékezni, nem ördögtől való dolog a lazítás, hiszen a Tesco például március végén jelentette be, hogy megemeli a vásárolható mennyiségeket több árstopos termék esetén, így például náluk a 2,8-as UHT tejből 12 darabot lehet vásárolni. Erre a mennyiségre duplázott rá a Lidl, igaz a promóció szerint 2 hétre.

Az akció mértéke viszont első látásra is nagyon megdöbbentő volt, mert azt már régóta tudni, hogy a boltok elég nagy veszteségeket szenvednek el az árstopal sújtott terméken. Ráadásul eddig pont az volt a jellemző, hogy rengeteg boltban legtöbbször pont azokból a termékekből lépett fel készlethiány, amik árstoposok voltak. Iparági források szerint ráadásul például a 2,8-as tej iránt sokszorosa a kereslet, mint korábban, a többi zsírtartalmú és ESL tejről egyértelműen erre terelődött a vásárlási kedv. Az akció visszavonásával kapcsolatban kérdéseinkkel megkerestük a diszkontot, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünk.

A Pénzcentrum elemzői véleménye szerint az történhetett, hogy a szórólapban meghirdetett promóció túl erősre sikerült, ezért a diszkontlánc végül inkább úgy döntött, hogy lecsavarja a kampányt. Ezért kerülhetett ki a kiadvány online verziójából ez az akció. Ellátogattunk az egyik budapesti Lidl diszkontba, ahol újságíró kollégánk érdeklődött az áruházi személyzetnél is, mi a helyzet az akcióval. Az áruházi tájékoztatás egyértelmű volt, a 2,8-as UHT tej valóban 209 forintba kerül, és tényleg el lehet belőle vinni 24 darabot. Fontos megjegyezni, hogy az áruházi akciózásnak komoly törvényi keretei vannak, nem lehet csak úgy visszavonni. A Lidl eképpen valószínűleg teljesen törvényesen járt el, valóban élesítette az akcióját, csak a kampányon igyekeztek tompítani, nehogy áruhiány alakuljon ki.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Lidl is alátámasztotta a Pénzcentrum elemzői meglátásait:

A két hétre meghirdetett 2,8-as UHT tej akcióra a beszállítónkkal ötszörös mennyiségre szerződtünk. Azzal számolunk, hogy ez a mennyiség kitart április 27-től május 10-ig. Annak érdekében viszont, hogy ezt mindképpen biztosítani tudjuk, a promóciós anyagokból kikerült az akció. Az üzletekben viszont elérhető a tej, azon az áron és abban a vásárolható mennyiségben, ahogyan azt vállaltuk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta el a Pénzcentrumnak Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációért felelős cégvezetője.

Mi történt a tej árával?

Azt már látni egy ideje, hogy a tejárak elkezdtek konszolidálódni, és az eddigi csúcsdrágulásból visszavéve, mind az 1,5, mind a 3,6-os tejek ára szép lassan elkezdett visszacsúszni a hatósági áras 2,8-as felé. Látva a változásokat, a Pénzcentrumon kíváncsiak voltunk arra, mi történt a tejek piacán az utóbbi hónapokban, úgyhogy az Agrárközgazdasági Intézet jelentését alapul véve megvizsgáltuk az olcsóbbodás lehetséges okait.

Az adatok alapján Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,43 forint/ kilogramm volt 2023 márciusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalék- pontos romlása, valamint az alapár 5 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 márciusában a 2023. februárihoz képest, de még mindig 46 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej kiviteli ára 132,56 forint/kilogramm volt 2023 márciusában, az előző havihoz képest 5 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 35 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal bővült 2023 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A grafikonon ráadásul látszik, hogy bár a csökkenés Magyarországon némileg később jött el, mint például az EU-ban vagy az USA-ban átlagosan, idén januártól már nálunk is meredeken lefelé száguldanak az árak. Az AKI PÁIR 2023. márciusi adatai szerint a tej és tejtermékek feldolgozói értékesítési árai is hatással volt a csökkenés:

  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej ára stagnált,
  • a natúr vajkrém és a tehéntúr ára egyaránt 1 százalékkal csökkent,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej, a natúr joghurt és az ömlesztett sajt ára egyaránt 2 százalékkal csökkent,
  • míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej ára 3 százalékkal mérséklődött,
  • miközben a tejföl és a kefíré 4 százalékkal, a trappista sajté viszont 11 százalékkal lett kevesebb.

Az Agrárgazdasági Intézet adatai szerint tehát egyértelmű, hogy a haza és gyakorlatilag az összes meghatározó külföldi országban a tejárak elképesztő zuhanásban vannak. Ha pedig ez a zuhanás nem áll meg, elképzelhető, hogy idővel még olcsóbb lesz az összes tej, és ezzel számos tejtermék ára is. Látva a mostani csökkenést, és a Lidl 209 forintos 2,8-as tejárát, az is elképzelhető, hogy a rajta lévő árstop június végéig való meghosszabbítása ér-e egyáltalán érdemi ármegvágást.

Címkék:
akció, tejtermék, tej, infláció, tejipar, akciók, árleszállítás, tejtermékek, tejár, tejárak, tejpiac,