Nem tart örökké a horrorinfláció: eddig kell még kiböjtölni a magas árakat

Világgazdaság2023. március 17. 08:45

Mikor lesz végre magasabb a bérnövekedési ütem az inflációnál, azaz mikor nőhet a fizetésünk értéke? Miután a hazai diszkontok elindították az árháborút, az elemzők szerint erre már nem kell sokat várni - írja a VG. Nem szabad azonban beleélni magunkat újra az alacsony árakba, hiszen a boltok számára az árstop és az árcsatározás is veszteséget generál, a végtelenségig nem fogják bírni.

A boltokból érkező hírek és az energiaárak csökkenése egyaránt azt sugallja, hogy túl lehetünk a drágulás csúcsán, és a következő hónapokban mérséklődhet az infláció – mondta a lapnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, aki szerint jó eséllyel megindulhatott a normalizálódás, ami a februári „vajháború” kirobbanása óta megfigyelhető. Az elmúlt hetekben sorra jelentették be a legnagyobb hazai áruházláncok, hogy csökkentik az áraikat, ami Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint is egyértelmű jele annak, hogy jó úton haladunk az infláció letörésében - írják.

Mivel az idei átlagos bérnövekedési ütem az elemző várakozása szerint 15-18 százalék között alakulhat, a reálbérek valamikor a nyár végén, augusztus– szeptember környékén fordulhatnak át pozitív tartományba.
Viszont még egy évig eltarthat a reálbérek csökkenése, ugyanis a keresetek tavaly augusztusig tudták tartani a lépést az egyre gyorsuló inflációval. Németh Dávid szerint ha az energiaárak a következő négy-öt hónapban is alacsonyak tudnak maradni, és nem kell attól tartani, hogy később, a téli időszakban elszállnának a költségek, akkor el tudja képzelni, hogy a nyár végén, az ősszel ismét bővülni tud a hazai fogyasztás, bár éves viszonylatban inkább a stagnálás vagy az enyhe csökkenés lesz a jellemző.

Magyarországon év végére 10 százalék alá esik az infláció az elemző szerint, aki szerint a fő kérdés inkább az, hogy utána mi lesz, azaz az 5-8 százalékos inflációs tartományból le tud-e menni 3 százalék környékére, vagy sem. Ahhoz ugyanis, hogy visszajöjjenek az 5 százalék körüli kamatok, az inflációnak is le kellene mennie 3–4 százalék közé stabilan - mutatott rá.

Címkék:
vásárlás, nyár, drágulás, infláció, keresetek, bérek, csökkenés, reálbérek, hazai, inflációs adat, infláció mértéke, elemző,