Csökkenni kezdtek végre az élelmiszerárak, de mégsincs oka örülni a magyar vásárlóknak

Pénzcentrum2023. március 1. 08:30

Az élelmiszerinfláció a csúcsra ért, így néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára csökkenni fog, de legalábbis alacsonyabb szintű növekedésre lehet majd számítani. A decemberi kiskereskedelmi forgalom 10 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású, ugyanakkor az energiaárak még mindig túl magasak a beszállítóknak. 

A jelenlegi legjobb tudomásunk szerint azt állíthatjuk, hogy néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára valószínűleg csökkenni fog, az szinte biztos, hogy az élelmiszer-infláció mértéke január-februárban platózik" – fogalmazott február utolsó napján, "hacsak valami újdonság nem történik a piacon"– mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy mára a gabonapiacok normalizálódtak, ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerül be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben. Emellett tény, hogy a tejtermékpiacon is megjelentek az árcsökkenés első jelei.

Szerinte azt is figyelembe kell viszont venni, hogy az egyéb költségek egyelőre nem igazán csökkentek, például a munkabérek emelkedése továbbra is fennáll.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kisebb feldolgozóipari beszállítók önköltségében még mindig túl magas az energiaár aránya ahhoz, hogy az éleémiszerár csökkenésének folyamata felgyorsuljon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
drágulás, kiskereskedelem, infláció, költségek, beszállítók, lassulás, élelmiszerárak, élelmiszerek,