Eltűnhet a boltok polcairól a legendás magyar csemege: rengeteg embernek már nem is futja rá

Pénzcentrum2022. december 21. 09:46

A húskészítmények iránti keresletet visszavetheti az infláció, ráadásul a magas árak miatt egyre inkább a gyengébb minőségű termékek irányába tolódhat el a fogyasztás. A hazai húsipar szereplői attól tartanak hogy az ágazatban az elmúlt tíz évben végbement minőségi megújulás megtorpanhat és újból megjelennek a kínálatban az élelmiszerkönyvi kategóriákba be nem férő, különböző fantázianévvel ellátott silányabb áruk. 

Megviseli a húskészítményeket az infláció, az elmúlt hónapokban ugyanis a jelentősen emelkedő árak miatt csökken a kereslet, és félő, hogy a gyengébb minőségű termékek is ismét megjelennek a piacon. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a fogyasztók által tapasztalt, drasztikusnak nevezett áremelkedés nagyon relatív, a feldolgozók költségei ugyanis az év eleje óta olyan mértékben nőttek meg, hogy azt sok esetben nem is fedezi a termékek ára. Ezért a szakember szerint a következő hónapokban további drágulás várható a húskészítmények piacán.

Az élő sertés február óta 70-80 százalékkal nőtt, ehhez adódik hozzá az energia és a munkabér költsége. A Hússzövetség elnöke szerint vannak olyan cégek, amelyek a tavalyi szinthez képest akár kilenc-tízszer nagyobb gáz- és villamos energia számlát kénytelenek fizetni, ráadásul az idén csakúgy mint az előző években a bérek is két számjegyű százalékos emelkedést értek el az ágazatban, így Éder Tamás szerint alig lehet túlzónak találni a készítmények 30-40 százalékos drágulását.

A fogyasztók ugyanakkor nagyon érzékenyek az árakra, ezért már érkeznek a jelzések arról, hogy a korábbinál többen fordulnak az olcsóbb termékek irányába, ahogyan a forgalom visszaesését is tapasztalják a feldolgozók

– mutatott rá a szakember. A növekvő árak a hazai húskészítmények piacán az elmúlt tíz évben elért minőségi megújulást is veszélyeztetik. Az ágazat várakozásai szerint a következő év elején a gyengébb minőségű termékek súlya növekedni fog a kínálatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fogyasztók eddig szívesen költöttek a drágább, minőségibb termékekre, aminek eredményeként sokat javult a hazai húskészítmények kínálata. Ez a folyamat azonban most megtört

– hívta fel a figyelmet az elnök. Az aggodalom jogos, hiszen ha az infláció szintje továbbra is magasan lesz, újra megjelennek majd a piacon a silányabb áruk, amelyek nem férnek bele a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott termékkategóriákba. Így félő, hogy hamarosan virsli mellett „pálcikák”, vagy „rudacskák” is lesznek majd a polcokon, a szalámik és párizsik mellett pedig „feltétek”, vagy „szeletek” jelennek meg.

Címkék:
infláció, virsli, magyar, szakember, hússzövetség, hazai, termékek, húsipar, szalámi,