Nagy bajban lehetünk az árstop végén: fájdalmasan drágulhat a liszt

Pénzcentrum2022. április 20. 08:30

A kisboltok már most komoly veszteségeket könyvelhetnek el az árstop miatt. Most, hogy közeledünk a hatósági árak végéhez mindenki izgulhat, hogy lesz-e pénze kenyérre. Május 1-től elszabadulhat a liszt ára a Világgazdaság szerint.

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta a VG-nek, hogy bár a malmok jelentős része már most feltöltötte a búzakészleteit, hogy június végéig meglegyen az őrléshez szükséges alapanyaguk, az is biztos, hogy vissza fogták a termelésüket és június 30-ig kvótát határoztak meg.

A jelenlegi lisztárak körülbelül 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra vannak alapozva. Mivel a piacon most 130-135 ezer forint a búza ára, ez csak úgy tud kijönni, hogy benne vannak a múlt évről áthozott olcsóbb búzák is, és a drágábbak is. Amikor viszont már csak az elmúlt hónapokban vásárolt, drága búzából készül a liszt, a liszt mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának 200-220 forint körülire kell emelkednie – mondta Lakatos Zoltán a VG-nek, akik szerint ezzel párhuzamosan a fogyasztóknál is borítékolható az áremelés.

Az már mindegy, hogy a kormány meghosszabbítja-e a hatósági árakat, hiszen, ha igen akkor később fognak hirtelen megemelkedni az alapvető élelmiszerek árai. A szakértő azt is elmondta, hogy bár a búza állapotáról még korai lenne nyilatkozni, de hála az esőnek idén már jobb termés várható, mint tavaly, így a kérdés nem az, hogy mennyi búza terem Magyarországon, hanem az, hogy mikor ér véget az orosz-ukrán háború. És egyáltalán vége lesz-e.

Ha nem, és szabad lesz az export, akkor óriási, az árakat tovább emelő hatással kell számolni, hiszen az ikrán és az orosz export kiesésével körülbelül 30 millió tonna gabona fog hiányozni a Közel-Keletről, Törökországból és az észak-afrikai országokból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
forint, árak, liszt, búza, gabona, hatósági ár, árstop, ársapka,