Árstop: a Spar és a Tesco is mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre

Pénzcentrum2022. február 1. 10:22

2022. február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezet be a SPAR Magyarország valamennyi üzletében a Kormány döntése alapján hatósági árral szabályozott termékekre. Lapunk értesülése szerint a Tesco is bevezeti a korlátozást, a részletekre tőlük még várunk.

„A SPAR Magyarország legfontosabb törekvése, hogy a vásárlóinak lehető legszélesebb körét friss, minőségi termékekkel lássa el a szükséges volumenben. A kiemelkedő érdeklődésre tekintettel úgy döntöttünk, hogy február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezetünk be a hatósági áras termékek esetében. A döntéssel azt szeretnénk elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez” – ismertette Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Az áruházi és online vásárlások esetében február 1-jétől visszavonásig a következő mennyiségi korlátot vezeti be az áruházlánc: búzafinomlisztből és kristálycukorból 10 kilogrammot, napraforgó-étolajból 10 litert, a 2,8%-os tehéntejből pedig 12 litert vásárolhatnak egyszerre a vásárlók. A sertéscomb esetében 10 kilogramm, a csirkemell és -farhát esetében kiszereléstől függően 4 tálca vagy 3 kilogramm lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség.

A Spar a Pénzcentrummal a tegnapi nap folyamán még azt közölte lapunkkal, hogy "egyelőre nem tervezik a mennyiségi korlátozás bevezetését", de folyamatosan vizsgálni fogják a készletek alakulását. Ezek szerint ez gyorsan megtörtént a szupermarketlánc részéről...

A Tesco is bevezeti a korlátozást

A Pénzcentrum legfrissebb értesülése szerint a Tesco is be fogja vezetni a mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre. A pontos részleteket még várjuk a hipermarkettől, amint befutnak az információk, frissítjük cükkünket.

Frissítés, 14:00 - A Tesco lapunknak küldött válasza:

Áruházunknál a hatósági ár hatályba lépését követően előfordulhat, hogy egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-ei árnál is kedvezőbb áron megvásárolhatók. Ezekre vonatkozóan limitet állítunk be az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. Ez a limit a normál háztartási mennyiség feletti mértékű és vásárlásonként érvényes. A mai napon (február 1. - a szerk.) semmilyen termékre nem vonatkozik mennyiségi korlátozás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni

A tegnapi nap folyamán, azaz január 31-én a Pénzcentrum megkereste Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, aki lapunknak elmondta,

nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a családi vásárlásokat biztonsáosan ki tudják szolgálni, ne legyen túlzott felvásárlás, jusson mindenkinek az érintett termékekből.

Indul az árstop, felkészülnek a láncok

Mint ismert, a 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban, hat termékre vonatkozóan árstop lesz érvényben Magyarországon. A már érvényben lévő rendeletben megnevezett hatósági áras termékek a következők:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Az említett termék vonatkozásában üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedő által 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

Címkék:
Tesco, spar, korlátozás, korlátozások, spar bevásárlás, tesco global áruházak zrt, hatósági ár, árstop, ársapka,