Erre senki sem számított a mézek háza tájáról: mi lesz 2022-ben a magyarok kedvencével?

Pénzcentrum/InfoRádió2022. január 31. 09:45

Drágulás ide vagy oda, a mézeladásnál nincs megállás Magyarországon – írja az Infostart

2021-ben a hazai méhészeti ágazat közepesen gyenge évet zárt, aminek az oka főleg az volt, hogy a legfőbb hazai méhlegelőknek számító akácosok friss rügyei 2021 áprilisában egyszerűen elfagytak – mondta el a lapnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A szakember arról is beszámolt, hogy Magyarországon egy átlagos évben körülbelül 25 ezer tonna méz terem, miközben a hazai lakosság nagyjából 10 ezer tonna mézet fogyaszt.

Érdekes, hogy a hazai piacon az említett 10 ezer tonna méz nagyobb részét, körülbelül 6 ezer tonnát a hazai méhészek értékesítik közvetlenül, és csak a maradék 4 ezer tonna az, ami áruházláncokban talál gazdára. Ami pedig az árak alakulását érinti, Bross Péter jelezte, miközben az egész világon nő a természetes méz iránti kereslet, párhuzamosan csökken a méhcsaládok száma, valamint a méhészkedési kedv, ami nyilván azt eredményezi, hogy nő a méz világpiaci ára, ami az exportorientált országokba, amilyen Magyarország is, begyűrűzött,

így a haza méz felvásárlási ára az elmúlt két évben jelentősen megnövekedett, egyes fajtáknál akár 40 százalékos áremelkedés is előfordult.

Hiába azonban a magas árak, a mézelőállítók arra számítanak, hogy a megemelkedett árak ellenére sincs megállás a mézértékesítésnél. Bross Péter azt is hozzátette, miután a méhcsaládok jó erőben teleltek be, optimistán várják az idei esztendő alakulását a termelők.

Címkék:
árak, méz, mézpiac, méztermelők, méztermelés, hazai termék,