Kötelező lesz kiírni, hogy árstop van: ilyen táblát kell kitennie minden boltnak + fotók

MTI2022. január 27. 08:44

Kötelező lesz tájékoztatókat kitennie a boltoknak az árstopról. Arculati kézikönyv is készült, amiben pontosan megírják, hogyan kell kinéznie a táblának, amit minden boltban ki kell helyezni.

Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculati kézikönyv éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben. A kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten.

Az élelmiszerárstop érinti

  • a kristálycukrot,
  • a búzafinomlisztet,
  • a napraforgó-étolajat,
  • a sertéscombot,
  • a csirkemellet, a csirke far-hátat és
  • a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet

E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a tavaly október 15-einél. Az árstop február 1-jétől május 1-jéig tart. A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi.

Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja. A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket árusító üzletekben, piacokon jól láthatóan információs táblákat kell kihelyezni a bejáratoknál - ezekből több színváltozat is készült, az alábbi kettőn kívül egy feketefehér is.

A kék változatot a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni jól látható helyen, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

Címlapkép: Árstop arculati kézikönyv

Címkék:
vásárlás, kötelező, infláció, hatóság, boltok, rendelet, kézikönyv, kormányrendelet, élelmiszerárak, hatósági ár, árstop, ársapka,