Veszélyben az ősz slágergyümölcse: inkább kerüld a lengyel almát a piacokon

Pénzcentrum2021. szeptember 8. 08:13

Az ősz leggyakoribb és legkedveltebb gyümölcse az alma, sőt egész télen fogyaszthatjuk ezt a rendkívül jótékony hatású termést, a gyümölcsök királyát, ahogy egyesek tartják, ha jól tároljuk. A HelloVidék arról kérdezte a termelőket, mit tapasztaltak az idei almatermést illetően, milyen szezont zárnak várhatóan, és milyen árakkal számolhatnak a vásárlók.

Magyarországon egy jó évjáratban (pl. 2014, 2018) 800-900 ezer tonna alma terem, míg a rosszabb években (2011, 2019, 2020) 300-400 ezer tonna között alakul a termés. Az elmúlt húsz év legrosszabb termését 2007-ben realizáltuk (214 ezer tonna), amikor a tavaszi fagyok okoztak drasztikus terméskiesést. A sokéves átlagtermés 600 ezer tonna körül alakul. A megtermelt almának jellemzően 2/3-át ipari almaként dolgozzák fel (ennek 80-90%-a a sűrítménygyártó léüzemekbe), 1/3-a pedig a frisspiaci alma.

A FruitVeB hazai almatermésre vonatkozó, 2021. augusztus 06-án kiadott előzetes termésbecslése 550 ezer tonna +/-10% volt. A WAPA által megjelenített – és a Prognosfruit konferencián közzétett – hivatalos magyar adatokban (melyet a FruitVeB szolgáltatott) 520 ezer tonna szerepelt. Jelenlegi rálátásuk szerint inkább az 520 ezer tonna +/- 10% intervallumban fog alakulni az idei hazai almatermés, ami értelemszerűen legerősebben a szüretig hátralévő időszak időjárásának függvénye a FruitVeb nemrég megjelent piaci prognózisa szerint.

A Nagykálló-Tész Kft. (termelők értékesítő szövetkezete) nevében Horváth Tibor tulajdonos adott betekintést a tevékenységükbe. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, szűkebben nézve Szabolcsban ideálisak a klimatikus viszonyok az almatermesztésre, a talajminőség is kedvez neki, a hazai alma 60 százaléka ezen a vidéken terem. Bár ő még nem hallott agronómust, aki ne panaszkodott volna éppen valami miatt az aktuális időjárásról, kezdte viccesen Horváth Tibor, aki tíz éve gazdálkodik.

A szárazság ellen ott az öntözés, a jégeső ellen a jégháló vagy a jégvédelmi ágyú, a fagyok ellen olyan fagyvédelmi öntözés, ami megakadályozza a termés vagy épp a virágok elfagyását, a szélviharok ellen pedig olyan támrendszerrel védekezhetünk, amelyik mozdíthatatlan. Ahol baj történik, anélkül, hogy a gazdákat bántanám, ott a kellő szakmaiság és a technikai háttér hiányzik, mert például nem volt olyan megfeszítettsége a faültetvénynek, hogy ne boruljanak ki a viharos szélben a fák.

Horváth Tibor szerint idén a tavalyi mennyiségnek a duplája termett a fáikon, mintegy 16-18 ezer tonna almát értékesítenek, ennek a fele ipari alma lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hazai almapiacot a legnagyobb nyomás alatt a lengyel alma tartja, mivel kevesebbet tudtak idén Ázsia felé értékesíteni, rajtuk maradt egy magas készlet, ami lenyomta a magyar alma árát a 2020/2021-es szezonban, és még most is az van a piacokon jórészt.

További részletek a cikkben!

Címkék:
piac, gyümölcs, alma, magyar, termés, fruitveb,