Árrobbanással fenyeget az aszály: nem csak a zöldség és a gyümölcs lesz drágább

Népszava2019. április 3. 09:32

Amennyiben záros határidőn belül nem lesz számottevő csapadék, vagy nem találnak a gazdák valamilyen megoldást, súlyos összegekbe kerül majd a zöldség és a gyümölcs idén. Ugyan e hét közepétől várható eső, de ez nem lesz elég arra, hogy megmentse az idei termést. A termelők már azzal is kiegyeznének, ha az idei termés megüti az átlagos mennyiséget. 

A hónapok óta tartó szárazság nem csak a gazdáknak nem kedvez, hanem a vásárlóknak sem. Épphogy elkezdődött az április, de már most azzal kell számolni, hogy az átlagos termés kigazdálkodásához egy nagy, kiadós esőzésre lenne szükség. A legnagyobb baj, hogy nem sokat lehet tenni, maximum várni a csodát. Mert ha nem kezd hamarosan szakadni az ég, a jelenleg is drága zöldség és gyümölcs szezonálisan sem lesz olcsóbb. 

Ezt tetézi, hogy ha a takarmánynövényekbőll is gyenge lesz a termés, nem csak a zöldség és gyümölcs, hanem a húsok és a pékáruk is jelentősen drágulhatnak.

A Nyugat-Dunántúl, az Alpok-alja kivételével az egész országban aszály van 

- mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. 

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

A tavaszi vetések elkezdődtek, de a kukorica, a cukorrépa fejlődésében már látszani fog az aszály. Az őszi vetések, mint a búza, a repce és a többi haszonnövény viszont aszályban teleltek át és vízhiányban szenvednek.

Előfordult, hogy az átlagos hektáronkénti 5-5,5 tonnás búza termés helyett 1,5-1,6 tonnát, kukoricából pedig a z átlagos 7-8 tonna helyett 3-4 tonnát takarítottak be 

- mondta el Vancsura József. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a hiányzó csapadékot nem lehet pótolni, az idei termés gyengébb lesz az átlagnál. Az öntözés kiterjesztése csökkenthetné az aszály okozta veszteségeket, de jelenleg az öntözhető félmillió hektárból alig több mint 80 ezer hektáron van öntözéses gazdálkodás. Ebből elenyésző területen, mindössze körül-belül 10 ezer hektáron termesztenek szántóföldi növényeket. Gyakorlatilag csak a csemegekukorica és a cukorborsó földeket öntözik.

A szabadföldi zöldségek 75, míg a gyümölcsösöknek viszont csak a 25 százalékát öntözik.

A mezőgazdászok eleve közepes termést vártak 2019-re az őszi-téli csapadékhiny miatt, de a jelenlegi állás szerint még annál is kevesebb termés várható. Az aszállyal való küzdelem ezért a fogyasztókra is hatással lesz, jelentős drágulásra lehet számítani például a gyökérzöldségek és a burgonya esetében.

Címkék:
hús, vízhiány, zöldség, gyümölcs, eső, drágulás, kenyér, áremelkedés, penzcentrum, mezőgazdaság, vízkészlet, aszály, gabonatermesztők országos szövetsége,